Niğde’de Cumhuriyet Bayramı Törenle Kutlandı

Cumhuriyet'in kuruluşunun 89. yıl dönümü Niğde’de vatandaşların da büyük katılımıyla kutlandı. Niğde Valisi Alim Barut,...

Cumhuriyet'in kuruluşunun 89. yıl dönümü Niğde’de vatandaşların da büyük katılımıyla kutlandı. Niğde Valisi Alim Barut, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün gençliğe emanet ettiği Cumhuriyet’in nesilden nesile aktarılarak 89. yılına ulaştığını söyledi.

Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen kutlama programına, Niğde Valisi Âlim Barut, Ak Parti Niğde Milletvekili Ömer Selvi, Niğde Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ufuk Nayır, Niğde Belediyesi Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde Cumhuriyet Başsavcısı Hayreddin Akçıl, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Kamu Kurum Müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Reklam
Reklam

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan kutlamada etkinliklerinde Vali Âlim Barut, Garnizon Komutanı Ufuk Nayır ve Belediye Başkanı Faruk Akdoğan halkın bayramını kutladı.

Törende konuşan Niğde Valisi Alim Barut; “Cumhuriyetin ilanının 89. yılını tüm yurtta olduğu gibi Niğde’miz de de coşkuyla kutluyoruz. Bu aziz milletin Cumhuriyet Rejimine ulaşması, bir asra yakındır yaşatması kolay olmadı. Büyük fedakârlıklar yapıldı, acılar çekildi. Sevinçli zamanlarımız oldu, kederli zamanlarımız oldu ama hep bir ve beraber olduk, hür ve insanca yaşama vesilesi oldu. Cumhuriyetimiz ilanı ve kurulmasında Ulu önder Atatürk ve onun yakın çalışma arkadaşları, bu toprakları vatan yapan kahraman şehitlerimiz ve gazilerimizi sonsuz gönül borcu, şükranla, minnetle ve rahmetle anıyorum. Vatanımızı işgal ve milletimizin hürriyetini gasp planı, hayali bir defa daha müstemlekeci devletlerin kursaklarında kalıyordu” dedi.

23 Nisan 1920 de “Hakimiyet bile kaydı şart milletindir” hükmünün tescilinin 29 Ekim 1923“de Cumhuriyet rejiminin ilanı ile Türkiye Cumhuriyet Devleti’nin kuruluş aşamasını tamamladığını belirten Barut, “Cumhuriyetin ilanı Devlet idaresinde olduğu kadar Milli Eğitimde, kültürde, edebiyatta, hukuk alanında, iktisat ve sanayide de ifadesini buldu. Yeni bir ruh ve ivme kazandı. Bu günlerin sağlam temeli o zaman oluşturuldu. Cumhuriyeti ilan edip kurmak kadar zor ve meşakkatli olan, idame ettirmektir. Bu konuda Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk gençliğe hitap etti, Cumhuriyeti onlara emanet etti. Gençlere emanet edilen Cumhuriyet nesilden nesile aktarılarak 89. yılına ulaşılmıştır. 100 yılı hedef alınmış, Dünya durdukça yaşatılacağına dair inanç milletimizde oluşmuştur. Özellikle genç kardeşlerim temennimiz sizlerin vatanımıza, milletimize ve Ulu Önder Atatürk ve çalışma arkadaşlarına layık evlatlar olduğunuzu göstermenizdir. Bu güne kadar totaliter rejim özlemcilerinin tuzağına düşmemiş olmanız Cumhuriyetimizin gerçek teminatıdır” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Cumhuriyetimizin kuruluşuyla birlikte iktisatta, sanayide, sanatta, sporda, bilimde, eğitimde ve kültür hayatımızda, sağlık ve sosyal hayatta çok büyük başarılar elde edildiğinin altını çizen Vali Barut, “Şüphesiz olmamız gereken yerde ve Ulu Önder Atatürk ün gösterdiği hedefte henüz değildir ama dünden çok çok ilerdedir. Büyük mesafe aldığımız gözle görülür gerçektir” dedi.

Konuşmanın ardından İlk ve Orta Öğretim öğrencilerinin şiir okudu, Cumhuriyet Koşusunda birinci olanlara ödülleri verildi.

Halk oyunları ekiplerinin yaptığı gösteri sonrası tören geçişi ile kutlamalar sonra erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz