Niğde’de Organ Bağışı

Niğde İl Sağlık Müdürlüğü Hükümet meydanına organ bağışlama standı açtı. Niğdelilerin oldukça ilgi gösterdiği organ...

Niğde İl Sağlık Müdürlüğü Hükümet meydanına organ bağışlama standı açtı. Niğdelilerin oldukça ilgi gösterdiği organ bağışı standı, 4 gün bağış alınacağı bildirildi.

3-9 Kasım Organ bağışı haftası olduğu için stand açtıklarını söyleyen Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Rıza Erdoğan, organ bağışının önemini anlatarak Niğdelilerin bağışa destek vermesini istedi.

Müdür Erdoğan, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli sağlık sorunlarından birisi organ naklidir. Görev yapamayacak kadar hasta ve hatta vücuda zarar veren organın sağlamı ile değiştirilmesi işlemine organ nakli denilmektedir. Bazı hastalıklar vardır ki tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkündür. Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı tüm dünyada ve ülkemizde her geçen gün artmaktadır. Hastaların çoğu organ ve doku nakli beklerken hayatını kaybetmektedir. Avrupa Birliğine bağlı ülkelerde doku ve organ verici sayısı ortalama 1 milyonda 19.6 iken Ülkemizde 4.6’dır. Türkiye'de birçok Devlet ve Üniversite Hastanesinde organ bağışı işlemleri yapılmaktadır. On sekiz yaşını doldurmuş ve doğru ile yanlışı ayırabilme yeteneğine sahip herkes, başta kalp olmak üzere, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar; kalp kapağı, göz kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokuları bağışlayabilmekte ve bunlar günümüz tıp teknolojisinde nakledilebilmektedir. Bağışlanan organları alacak hastalar, öncelikle kan grubu ve doku uyumuna yaş, boy, kilo gibi kriterlere ve tıbbi aciliyet durumuna göre belirlenir. Bu işlemler yapılırken ırk, din, cinsiyet ayrımı yapılmaz. Organ bağışında bulunan kişiler istedikleri zaman bağıştan vazgeçebilirler” dedi.

Reklam
Reklam

Erdoğan, “Organ bağışında bulunan bir kişinin ancak tıbben ölü olması halinde organlar alınabilir. Bu süreçte anestezi, nöroloji, beyin cerrahi ve kalp hastalıkları uzmanlarından oluşan bir ekip “beyin ölümü” kararını verir ve kişiye tıbben yapılacak tüm müdahaleler yapılmadan organ bağışı konusu gündeme gelemez. Beyin ölümü, beyin fonksiyonlarının geri dönüşümsüz olarak kaybolmasıdır. Beyin ölümü gerçekleşen kişide solunum ve dolaşım ancak yoğun bakım koşullarında ventilatör gibi destek makinelerine bağlanarak sürdürebilmektedirler. Solunum ve kalp atımları yapay olarak sürdürülebilirken, beyin fonksiyonları yapay olarak sürdürülmez. Bu nedenle kişi, beyni öldüğü zaman tıbben ölü sayılır. Yoğun bakım ünitelerinde verilen tüm tıbbi desteğe rağmen ortalama 24-36 saat sonra beyin dışındaki organlarda fonksiyonlarını kaybederler. Beyin ölümü tanısı almış kişilerin hayata dönmesi mümkün değildir. Beyin ölümünün gerçekleşmesinden sonra bu kişiler kadavra donör olarak adlandırılır. Bu donörlerden en kısa süre içinde organlar fonksiyonlarını kaybetmeden önce organların alınarak bekleyen hastalara nakledilmesi sağlanmalıdır” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Dr. Erdoğan, “Bağışlanan organların nakledilmesi, Sağlık Bakanlığı'nın denetim ve gözetiminde, bilgisi dahilinde gerçekleştirilir. Çeşitli kurum ve kuruluşlar, zaman zaman organ bağışı kampanyaları düzenlemektedir. Niğde İl Sağlık Müdürlüğü olarak 03-09 Kasım Organ Nakli haftasında çeşitli etkinlik ve programlar düzenlemekteyiz. Amacımız organ bağışı konusunda toplum bilincini oluşturmaktır. Türkiye genelinde binlerce hasta organ beklemekte ölümle yaşam arasındaki çizgide hayata umutla tutunmaya çalışmaktadır” şeklinde konuştu

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: