Niğde SGK İl Müdürü Adil Demir, “Ülkemizin ihtiyaçlarına cevap verecek güçlü bir sosyal güvenlik sistemi oluşturmak, amacıyla çok zor bir reform gerçekleştirilerek 3 kurum aynı çatı altında birleştirilmiştir” dedi.
Niğde SGK İl Müdürü Adil Demir sabah kahvaltısında Niğde’deki basın mensupları ile bir araya geldi. Demir her yıl 16 Mayıs tarihini kapsayan Sosyal Güvenlik Haftası hakkında bilgi verdi.
Demir, “Ülkemizde her yıl 16 Mayıs tarihini kapsayan hafta Sosyal Güvenlik Haftası olarak kutlanmaktadır. Haftanın amacı, kurumu paydaşlarımıza tanıtmak, yapılan reformu anlatmak, yeni yasa ile ortaya çıkan hak ve yükümlülükler konusunda sigortalı ve işverenlerimizi bilgilendirmektir. Sosyal güvence arayışları insanlık tarihi kadar eskidir. Sosyal güvenliğin önemi zamanla daha da anlaşılmış, buna paralel olarak sistemde gelişerek bu günkü modern hale gelmiştir. Öyle ki sosyal güvenlik devletin ana görevleri arasında sayılarak Anayasamızın 60’ıncı maddesinde yerini almıştır. Ülkemizde sosyal güvenlik hizmetleri uzun yıllar emekli sandığı, sosyal sigortalar kurumu ve bağ-kur olmak üzere 3 ayrı kurum tarafından yürütülmüştür. Ülkemizin ihtiyaçlarına cevap verecek güçlü bir sosyal güvenlik sistemi oluşturmak, amacıyla çok zor bir reform gerçekleştirilerek 3 kurum aynı çatı altında birleştirilmiştir. Böylece sağlık ve sigorta uygulamalarında norm ve standart birliği sağlanmıştır. Ayrıca 75 milyon vatandaşımızın hemen hemen tamamım genel sağlık sigortası kapsamına alınmıştır. Bu nedenle sosyal güvenlik kurumu daha da önem kazanmıştır. Kurumun sağladığı sağlık ve sigorta yardımları kişini doğumundan ölümüne kadar hatta ölümünden sonra da eş, çocuk, anne ve babaya devam etmektedir. Ancak şu anda ülkemizde böylesi önemli bir kurumun aktüeryal dengesinin bozuk olduğunu görüyoruz. OECD kriterlerine göre 4 çalışana 1 emekli olması gerektiği halde ülkemizde 2 çalışana 1 emekliye oranının dahi tutturamamış bulunmaktayız. 1,7 çalışana 1 emekli düşmektedir. Kayıt dışılık yüzde 40’lar seviyesinde olup halen ülkemizde kadınlar 45, erkekler 48 yaşında emekli olabilmektedirler. Bütün bu durumlar dikkate alınarak 5502 ve 5510 sayılı yasalarla sosyal güvenlik sisteminde yeni bir düzenlemeye gidilmiştir. 5510 sayılı SGK ve genel sağlık sigortası kanunun ile birçok yenilik getirilmiş, en önemlisi de sosyal güvencesi olmayan bütün vatandaşlar sağlık kapsamına alınmıştır. İlimizde, 68 Bin 189 aktif çalışan, 40 Bin 026 maaş alan 4 Bin 637 genel sağlık sigortasına tabii, 8 Bin 421 2022’den aylık alan vatandaşımız bulunmakla beraber, pirim ödeyen sigortalı çalıştıran 4 Bin 580 iş yerimiz bulunmaktadır. Bu nedenle, bu büyük kuruma her kesimin sahip çıkması gerekmektedir. Biz kurum çalışanlarının da tek amacı insan odaklı çalışmayı ilke edinmek, sigortalı ve işverenlerimize ülkemizi yakışır nezaket ve titizlikle hizmet verebilmek olacaktır” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz