Nijer Madenler Ve Sanayi Kalkınma Bakanı Tchıan, Eskişehir'de:-"Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ülkemize Yaptığı Tarihiziyaretinden Sonra Ilişkilerimiz Çok Hızlı Şekilde Gelişmeye Veilerlemeye Başladı"

Nijer Madenler ve Sanayi Kalkınma Bakanı Omar Hamidou Tchıan, "Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ülkemize yaptığı tarihi ziyaretinden sonra ilişkilerimiz

Nijer Madenler ve Sanayi Kalkınma Bakanı Omar Hamidou Tchıan, "Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ülkemize yaptığı tarihi ziyaretinden sonra ilişkilerimiz çok hızlı şekilde gelişmeye ve ilerlemeye başladı" dedi.

Tchıan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan ve beraberindekilerle, Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir'i makamında ziyaret etti.

Ziyarette kendilerinin Türkiye'de çok sıcak karşıladıklarını ifade eden Tchıan, "Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ülkemize yaptığı tarihi ziyaretinden sonra ilişkilerimiz çok hızlı şekilde gelişmeye ve ilerlemeye başladı. Sayın Bakan Yardımcısı Mercan da Nijer'i ziyaret etti. Bu çok önemli bir gelişmeydi. Bizde buraya gelerek sizleri ziyaret ediyoruz. Osmanlı'nın beşiği olan Eskişehir'de bulunmaktan çok mutluyum" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Mercan ise Başbakan Erdoğan'ın geçen ocak ayında Nijer ziyaretinden sonra iki ülke arasındaki işbirliği temellerinin atıldığını dile getirerek, Nijer ile enerji ve madencilik alanında yapılabilecekler hususunda çok ciddi çalışmalar kaydettiklerini söyledi.

Nijer'in önemli enerji ve maden kaynaklarına sahip olduğunu vurgulayan Mercan, misafir Bakan ile Eskişehir'deki Kırka Tesisleri'nde ve Alpu'daki kömür arama sahasında incelemelerde bulunacaklarını anlattı.

Alpu'da yaklaşık 1 milyar tona yakın kömür rezervinin bulunduğunu hatırlatan Mercan, şöyle konuştu:

"Özellikle, madencilik alanında bundan sonra ülkemizi ziyaret eden önemli şahsiyetleri, bakanları, Eskişehir'e getirmek, Eskişehir'deki madencilik faaliyetlerini kendilerine göstermek konusunda çaba sarf edeceğiz. Alpu'daki rezerv çalışmaları halen devam ediyor. Şu anda 900 milyon tonu geçtik. 1 milyar ton'u bulmayı hedefliyoruz. Orası, orta kademeli linyit rezervi olarak ortaya çıktı ve burayı çok büyük bir havza şeklinde değerlendirip kömür rezervlerini elektrik enerji kaynağı olarak da değerlendirmeyi öngörüyoruz. Alpu'yu, inşallah önümüzdeki yıllarda çok büyük bir enerji merkezi olarak Eskişehir'e kazandıracağız."

Reklam
Reklam

Vali Koçdemir ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bu ziyaretin ülkeniz ile ilimiz arasında verimli, dostane ilişkilerin, somut yatırımlara dönüşmesi bakımından bir ilk adım olmasını temenni ediyoruz" dedi.

Muhabir: Hicret Özkan - Ömer Ürer

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz