Nijerya'nın devlete ait petrol şirketi 'iflas ediyor'

Dünyanın önemli petrol rezervlerinden birini barındıran Nijerya'da bir bakan, ülkenin devlete ait petrol şirketinin iflas ettiğini açıkladı.

Dünyanın önemli petrol rezervlerinden birini barındıran Nijerya'da bir bakan, ülkenin devlete ait petrol şirketinin iflas ettiğini açıkladı. Maliye Bakanı Remi Babalola, Nijerya Ulusal Petrol Şirketi'nin borçlarının, elindeki varlıkları beş milyar dolar kadar aştığını söyledi. Petrol şirketi ise iflas ettiği iddialarını yalanladı.

BBC'ye demeç veren bir şirket yetkilisi, hükümetin Nijerya Ulusal Petrol Şirketi'ne olan borcunu ödemediğini söyledi. Yetkili Levi Ajuonuma, yüksek miktarda petrol üretimi yapıyor olmasının şirketin gücünün göstergesi olduğunu da söyledi. Ajuonuma, Nijerya Ulusal Petrol Şirketi'nin iflas ettiğini söylemenin düşünülemez olduğunu, çünkü bunun bir ülke olarak Nijerya'nın iflas ettiği anlamına geleceğini de söyledi.

Reklam
Reklam

Nijerya önemli bir ham petrol üreticisi olmasına rağmen, milli petrol ihtiyacını karşılamak için rafine edilmiş petrol ithal etmek zorunda.

BBC'nin bölgedeki muhabiri Caroline Duffield, Nijerya Ulusal Petrol Şirketi'nin kötü yönetim ve yolsuzluk iddialarıyla da gündeme geldiğini söylüyor.

Nijerya'nın yeni Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan görevi devralmasının ardından petrol endüstrisindeki yolsuzlukla mücadele sözü vermiş ve devletin petrol şirketinin bazı yöneticilerini işten atmıştı.