Nikaragua'daki siyasi açmaz

Hükümet, sürgündeki muhaliflerin dönüşü için güvence sağlayacağını bildirdi - Muhaliflerin çatı örgütü ise önerinin dönüşleri güvence altına alacak gerçek mekanizmadan yoksun olduğunu savundu

MANAGUA (AA) - Orta Amerika ülkesi Nikaragua'da hükümet, geçen yılki yönetim karşıtı gösterilerin ardından hapis ve soruşturma tehdidiyle ülkeyi terk etmek zorunda kalan muhaliflerin dönüşü için güvence sağlayacağını bildirdi.

Devlet Başkanı Daniel Ortega liderliğindeki sosyalist Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi (FSLN) hükümeti, sürgündeki muhaliflerin güvenli dönüşü için Uluslararası Göç Örgütünün (IOM) desteğinde geri dönüş programı başlatılacağını açıkladı.

Program kapsamında, geçen yıl içinde ülkeden ayrılan, hakkında herhangi bir dava açılmayan ve resmi suçlama bulunmayanların geri dönmesine izin verileceği belirtildi.

Reklam
Reklam

Öte yandan muhalefet temsilcileri hükümetin kamuoyuna açıklamadan önce 10 Nisan'da kendilerine ilettiği teklifi "absürt" olarak nitelendirdi.

Hükümetle müzakereler yürüten muhaliflerin çatı örgütü Medeni İttifak'ın Direktörü Azahalea Solis, "Sürgündekilerin kendilerini tehdit eden, haksız yere yargılayan, akrabalarını öldüren ve evlerini işgal eden bir hükümetin onların hayatını ve güvenliğini güvence altına alacağını düşünmelerini beklemek saçma." diye konuştu.

Solis, hükümetin önerisinin dönüşleri güvence altına alacak gerçek bir mekanizmadan yoksun olduğunu savundu.

Öte yandan IOM, Nikaragua hükümetinin teklifi üzerinde halen çalışıldığını, iş birliği konusunda kesin karara varılmadığını kaydetti.

Medeni İttifak, daha önce dönüşlere İnsan Hakları İçin Amerikalar Arası Komisyonunun (IACHR) aracılık etmesi talebinde bulunmuştu.

IACHR, geçen yılki hükümet karşı gösteriler sırasında yaşanan çatışmalar ve oluşan siyasi krizin ardından 52 binden fazla kişinin ülkeyi terk ettiğini tahmin ediyor.

Reklam
Reklam

- Nikaragua'da hükümet karşıtı protestolar

Nikaragua'da sosyal güvenlik reformlarına karşı yapılan protestolar, geçen yıl nisanda büyük çaplı kitlesel eylemlere dönüşmüştü. Ağustos ortasına kadar süren protestolar sırasında Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) rakamlarına göre 317, Nikaragua İnsan Hakları Derneği rakamlarına göre 448 kişi hayatını kaybetmişti.

Hükümet karşıtı protestoların geçen yıl eylül sonunda yeniden alevlenmesi nedeniyle çıkan çatışmada, bir kişi yaşamını yitirmişti.

Eylemler nedeniyle bugüne dek yaklaşık 640 kişinin tutuklandığı belirtilmişti.

Protestocular, Devlet Başkanı Ortega ve Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi (FSLN) hükümetinin istifasını talep ediyordu. Uluslararası örgütler, ölümlerle sonuçlanan şiddet olaylarını soruşturmak üzere Nikaragua'ya davet edilmişti.

Anahtar Kelimeler: