Nilüfer’in 5 yeni mahallesi ile 25 köyün suları içilemez derecede kirli çıktı

Bursa Nilüfer Belediyesi’nin Şubat ayı meclis toplantısında, ilçeye 2009 yılında bağlanan 5 belde ve 25...

Bursa Nilüfer Belediyesi’nin Şubat ayı meclis toplantısında, ilçeye 2009 yılında bağlanan 5 belde ve 25 köyün su örnekleri ile ilgili analiz sonuçları açıklandı. Kimya Mühendisi Vahap Sınmaz tarafından belediye meclisinin bilgisine sunulan raporda, Akçalar, Çalı, Gölyazı, Hasaağa, Görükle yerleşimleri ile Atlas, Ayva, Büyükbalıklı, Badırga, Başköy, Çatalağıl ve Yaylacık köylerinde kahvehane, ev çeşmesi, cami çeşmesi ve hayrat çeşmelerinden alınan örneklerle yapılan analizlere göre bazı yerlerde suyun içilemez nitelikte kirli olduğu belirlendi. BUSKİ'ye çağrıda bulunan uzmanlar ve Nilüfer Belediye Başkanı Bozbey, BUSKİ'nin bölgeye bir an önce sağlıklı içme suyu vermesi çağrısında bulundu.

Reklam
Reklam

Yaklaşık 50 bin kişilik nüfusun yaşadığı bölgede halk sağlığını tehdit eden konunun BUSKİ’ye iletildiği ve gerekli iyileştirme çalışmalarının talep edildiği vurgulandı. Raporda, köy yerleşimlerindeki su yapılarının genel olarak çok eski, bakımsız ve hijyenden uzak olduğu kaydedildi. Raporda, bu bölgelerin tamamının BUSKİ içme suyu şebekesine bağlanması gerektiğinin altı çizildi.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de konu ile ilgili daha önce defalarca BUSKİ’yle görüştüklerini, halk sağlığı çalışmaları kapsamında 2001 yılından beri kent içinden su numunesi alınarak sonuçların kurumla paylaşıldığını anımsattı.

“Artık 2000’li yıllarda, kentin yakınında olan köylerin kirli su içmesine hiçbirimizin gönlü razı değil” diyen Başkan Bozbey, “Su yapılarının iyileştirilerek düzenli bir şekilde kontrol edilmesi, temiz bir şekilde vatandaşlara ulaşması bizim en büyük dileğimiz. BUSKİ Genel Müdürlüğü’nden bu raporların ortaya koyduğu sonuçları ortadan kaldıracak kararı bir an önce almalarını ve bölgeye düzenli olarak temiz su iletilmesini bir kez daha istiyoruz. Sorun sağlık sorunları oluşmadan bir an önce çözümlenmelidir.” dedi.

Reklam
Reklam

Konunun her seferinde BUSKİ başta olmak üzere, il sağlık müdürlüğü, valilik ve kaymakamlık makamına da iletildiğini ifade eden Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, Bursa’nın su ile bulaşan hastalıklar konusunda en riskli bölge olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Pala, “Gerekli tedbirler alınmazsa özellikle sıcak aylarda suyla bulaşan hastalıkların ciddi bir şekilde karşımıza çıkması söz konusu olabilir.” uyarısında bulundu.

Halk sağlığını riske sokabilecek bu konu hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla raporu Meclis’te paylaşan Nilüfer Belediyesi, görüşmenin sonunda BUSKİ’ye konunun öncelikli olarak dikkate alınması için çağrıda bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz