Nilüferliler Ülkü Tamer’in Şiir Evreninde Buluştu

Türk edebiyatının usta kalemlerinden Ülkü Tamer, Bursa’nın Nilüfer ilçesinde okurlarıyla bir araya geldi.‘İkinci Yeni’ akımının...

Türk edebiyatının usta kalemlerinden Ülkü Tamer, Bursa’nın Nilüfer ilçesinde okurlarıyla bir araya geldi.

‘İkinci Yeni’ akımının öncülerinden Ülkü Tamer, Nilüfer Belediyesi tarafından Nazım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen ‘Şairin Şiir Evreni’ adlı söyleşide şiir dostlarıyla buluştu. Ülkü Tamer, Efkan Dervişoğlu’nun sorularıyla hayatını ve ‘İkinci Yeni’ akımını anlattı. 1950’li yıllarda ‘İkinci Yeni’ akımına öncülük eden Ülkü Tamer, bu akımın kalıpların dışına çıkılması için başladığını belirterek, “İkinci yeni ilk başladığında, gerçekten birtakım eski şiir anlayışını yıkmak için demeyeyim de, değiştirmek, şiire yeni imkanlar getirmek için başladı. Çok şey karmakarışıktı. Hepimiz gerçekten anlaşılmaz, bazen kendimizin bile anlamadığı şeyler karaladık o sıralarda. Yani bu bir akımın başlangıcıydı. Bir yerde bilinçli, bir yerde bilinçsizce, ama bu bir açıdan gerekliydi. Yani belli birtakım kalıpların dışına çıkmak için gösterilmiş bir çabaydı” dedi.

Reklam
Reklam

Şiirde değişik imge, çağrışım ve soyutlamalarla yeni bir söyleyiş tarzı bulma peşinde olduklarını belirten Ülkü Tamer, “Sonunda herkes daha duruldu, arındı. Kendi şiirini, kendi sesini buldu. Mesela ortaya bir Cemal Süreyya çıktı, kendi özgün şiiriyle. Bir Turgut Uyar çıktı. Daha önce o yazdığı şeylerden arınmış pırıl pırıl bir Edip Cansever çıktı. Yani baştaki o karmaşalık kaçınılmaz bir karmaşalıktı. Ama sonra şairler kendi seslerini gerçekten bulunca her şey yerli yerine oturdu” şeklinde konuştu.

‘İkinci Yeni’ akımıyla şiirde verilmek istenen duyguyu anlatmak yerine, o duyguyu okuyucuya hissettirmek istediklerini belirten Ülkü Tamer, şiir yazarken her şeyden ilham alınabileceğini söyleyerek, “Bir şeyler tetikliyor bir şiiri yazmak için. Mesela otobüsün penceresinde gördüğümüz bir yaşlı adamın yüzü ya da başka bir şey. Küçücük bir şey tetikliyor ve size bir kapı açıyor, ama ondan sonrası şairin işleyişine kalıyor” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: