Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Dünya ekonomisi genelinde 2013 büyüme beklentisi yüzde 2,8'den yüzde 2,6'ya çekilmiş durumda" dedi.
Büyükekşi, nisan ayı ihracat verilerine ilişkin Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen basın toplantısında, çalışanların 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı.
Küreselleşmenin giderek yoğunlaşması, dünya genelinde ekonomik entegrasyonu da beraberinde getirdiğini ifade eden Büyükekşi, şunları kaydetti:
"Kelebek etkisi misali, bizden binlerce kilometre uzaktaki bir ülkede yaşanan olumlu ya da olumsuz bir gelişme, anında bize de yansıyor. Dış ticaret ile ilgili gelişmeler, biraz da içinde yaşadığımız dünyanın iklimi belirliyor. Uluslararası finansal sistemde göreceli istikrar artıyor. Ülkeler büyümeye yönelik olarak piyasalarını canlandırmaya çalışıyor ama bu istikrar arayışı büyüme ve istihdam rakamlarına henüz yansımış değil."
-"Emtia fiyatları önemli ölçüde gerilemiş durumda"-
"Dünya ekonomisi genelinde 2013 büyüme beklentisi yüzde 2,8'den yüzde 2,6'ya çekilmiş durumda" diyen Büyükekşi, şöyle konuştu:
"Son açıklanan verilerle küresel ekonomik yavaşlama yönünde endişenin devam ettiği gözleniyor. Avro bölgesindeki resesyon ise devam ediyor. Dünya Ticaret Örgütü, 2013 yılında dünya ticaret hacmine dair büyüme öngörüsünü miktar bazında yüzde 4,5'dan yüzde 3,3'e indirdi. Değer olarak ise büyüme öngörüsü yüzde 5'den yüzde 3'e çekildi. Dünya ekonomilerindeki yavaşlama ve bazı gelişmiş ülkelerde resesyon endişesiyle emtia fiyatları geriliyor. Emtia fiyatları önemli ölçüde gerilemiş durumda. Örneğin petrol fiyatları son 4 yıl içerisindeki zirve seviyesinden yüzde 14, altın fiyatları yüzde 17, pamuk fiyatları yüzde 45 gerilemiş durumda. Brent petrol fiyatı 100 doların altına indi. Altın fiyatlarında önemli bir gerileme yaşandı."
-"AB için toparlanma beklenenden de uzun süreceğe benziyor"-
Büyükekşi, Avrupa Birliği'nde (AB) işsizliğin yüzde 12 ile rekor seviyede olduğunu, AB'nin hala büyüyememe sorunuyla boğuştuğunu vurguladı.
Resesyon beklentisinin, politika değişikliklerini de beraberinde getirdiğine değinen Büyükekşi, G-20 ülkelerinin sıkı para politikalarından vazgeçerek genişlemeye yönelik önlem almaya başladığını açıkladı.
Çin haricinde 69 büyük ekonominin genel toplamına bakıldığında, ilk 2 aydaki ihracat büyümesinin yüzde sıfır mertebesinde olduğunu anlatan Büyükekşi, şöyle devam etti:
"Brezilya, Meksika, Kanada, Japonya ve Rusya'da ihracat düşüşü var. Küresel talebin zayıf olması, dünya ticaretindeki durağanlığın en önemli sebebi. Avrupa Birliği için toparlanma beklenenden de uzun süreceğe benziyor. Biz ihracatçılar ana pazarımız olan AB'deki bu düşüşe adapte olduk. Ancak toparlanmanın uzun sürmesi ihracatımızın büyümesini de olumsuz etkiliyor."
(Sürecek)
Muhabir: Deniz Açık
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz