Nisan Ayı İhracatında Yüzde 2.9 Düşüş

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Nisan ayı ihracatında, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.9 düşüş...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Nisan ayı ihracatında, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.9 düşüş yaşandığını belirterek, "Bu yıl da 2011'deki gibi 25 işgünü olsaydı ihracatımız 11.9 milyar dolar olacaktı. Yani gerileme gibi görülen bu durum iş günü eksikliğinden kaynaklanıyor. Nisan ayında yaşanan bu gerilemenin Mayıs ayında telafi edileceğine, Orta Vadeli Program hedefi olan 148.5 milyarı doları geçip, 150 milyar dolar ihracat gerçekleştirileceğine inanıyorum" dedi.

Ekonomi Bakanı Çağlayan, ihracat rakamlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. 2012 Nisan ayında ihracatın, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 düşüş ile 11 milyar 407 milyon dolar olduğunu belirten Çağlayan, bu daralmanın AB pazarındaki ekonomik krizden kaynaklı tereddütler ve geçen yıla göre Nisan ayında 1 iş gününün eksik olmasından kaynaklandığını bildirdi. Çağlayan, "2011 Nisan ayında 25 iş günü vardı, bu yılın Nisan ayında ise 24 işgünü yaşadık. 2012 yılı Nisan ayında günlük ihracatımız 475 milyon dolar oldu, bu yıl da 2011'deki gibi 25 işgünü olsaydı ihracatımız 11.9 milyar dolar olacaktı. Yani gerileme gibi görülen bu durum iş günü eksikliğinden kaynaklanıyor. 25 iş günü olsaydı AB ülkelerindeki yüzde 19 daralmaya rağmen ihracatımız yüzde 1.2 oranında artmış olacaktı" dedi.

Reklam
Reklam

Bu daralmanın mevsimsel etkilerinin de olduğunu belirten Çağlayan, gerilemenin sadece 337 milyon dolar olduğunu ve bu rakamın, Ocak-Nisan döneminde gerçekleştirilen ihracatın günlük ortalamasının altında olduğunu bildirdi.

"TÜRKİYE, 150 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFİNE EMİN ADIMLARLA İLERLİYOR"

Çağlayan, 2011'in Nisan ayında olduğu gibi 2012 Nisan ayında da 25 işlem günü olduğu varsayıldığında, ihracatın 11.9 milyar dolar olabileceğini, karşılaşılan düşüş yerine yüzde 1.2'lik artış meydana geleceğini de söyledi. Çağlayan, "Nisan ayında yaşanan bu durum geçici ve mevsimsel etkilerden kaynaklanmaktadır. Ocak-Nisan dönemi ihracat verilerine baktığımızda, Türkiye'nin 2012 yılında 150 milyar dolar ihracat hedeflerine emin adımlarla ilerlediğini görmek mümkündür" dedi.

Bakan Çağlayan, 2011 yılının ilk 4 ayında 11 ülkeye olan ihracatın 1 milyar doların üzerinde gerçekleşirken, 2012 yılının ilk 4 ayında bu sayının 12 olduğunu ve Mısır'a ihracatın 1.25 milyar dolar, Suudi Arabistan'a ihracatın da 1.28 milyar dolar hacmine yükseldiğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Suriye'de yaşananlar nedeniyle ihracatın etkilenmemesi için Mısır ile Ro-Ro seferlerini başlattıklarını hatırlatan Çağlayan, şunları kaydetti:

"Bu sayede, başta Mısır olmak üzere, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Körfez ülkelerine ihracatımız artabilecektir. Geçen yılın Ocak-Nisan dönemi TİM verilerine göre ihracatımız 2.5 milyar dolarlık artmıştır. Bu artış, AB ülkelerine aynı dönemde ihracatımızın 1.5 milyar dolar azalmasına rağmen gerçekleşmiştir ki, bu da hem pazar çeşitlendirmesi, hem yeni pazarlara açılımda başarılı sonuçların alındığını göstermektedir. Ocak-Nisan döneminde Afrika ülkelerine 1.64 milyar ve Ortadoğu ülkelerine 1 milyar dolar ihracat artışı olmuştur.

Ocak-Nisan döneminde AB hariç tüm ülke gruplarına ihracatımız artmıştır. 4 aylık dönemde İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Ankara, Gaziantep ve Manisa illerinden oluşan toplam 7 il ihracatını 1 milyar doların üzerinde gerçekleşmiştir. Yeni teşvik sistemiyle hayata geçecek yatırımların ihracata yansımaları diğer illerimizin ihracatında gelecek yıllarda açık bir şekilde görebilecektir.

Reklam
Reklam

Nisan ayı ihracat rakamlarında yaşanan bu gelişmeler, bizi 2012 yılı ihracat hedeflerimizden vazgeçirmeyecektir. AB pazarlarında yaşanan tereddütler, mevsimsel etkiler nedeniyle ihracatçılarımız sadece vites küçülttü. Nisan ayında yaşanan bu gerilemenin Mayıs ayında telafi edileceğine, Orta Vadeli Program hedefi olan 148.5 milyarı doları geçip, 150 milyar dolar ihracat gerçekleştirileceğine inanıyorum."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz