Nisan yağmurlarının romatizmaya etkisi

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilimdalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlem Şahin, yağmurlu havalarda boyun, bel ve diz kireçlenmesi olanlarda ağrı şikayetlerinin artacağını belirterek, "Romatizmal ve kireçlenme şikayetleri olanlar, yağmurlu havalarda kendilerini sıcak tutacak giysiler giymelidir" dedi.

Özellikle Nisan ayının, havaların geçiş dönemi olduğunu ve bu tür şikayetlerde artış gözlendiğini belirten Şahin, "Aslında bu tür nemli ve yağışlı havalar, bu tür hastalıklara sebep olmaz. Sadece bu tür rahatsızlıkları olanların şikayetlerini arttırır. Kişiler vücutlarını dengesiz kullanıyor, bel ve dizlerine çok aşırı yükleniyorlarsa, zamanla boyun, bel ve dizlerinde muhakkak kireçlenmeler meydana gelir" diye konuştu.

Çok uygunsuz çalışma koşullarıyla, hareketsiz oturan kişilerde kireçlenmeler meydana gelebileceğine dikkat çeken Şahin, "Vücut yapısını uygunsuz kullanmak, çok aşırı çalışmak, aşırı kilo, boyun, bel ve dizlerde kireçlenmelere neden olur. Tarlada çalışan kadınlarda, hamallarda, uzun süre ayakta durmak zorunda kalan kişilerde boyun, bel ve dizlerde problemler olabiliyor. Soğuk havalar, normal insanlarda bile kas tutulmalarına neden olabiliyor. Boyun, bel tutulmaları için ille kireçlenme olması gerekmez. Kireçlenme kadınlarda menopozdan sonra beklenir" dedi.

Reklam
Reklam

Kireçlenmeden kurtulabilmek için fizik tedavi olunması gerektiğini de söyleyen Şahin, "Hastaların boyun, bel ve diz kas yapılarını güçlendirmeleri gerekir. Boyun, bel ve diz eklemlerinin hareket açıklığını koruyucu hareketler yapılmalı. Uzun süre masa başında oturmak zorunda kalan memurlar, boyun, bel ve diz hareketlerini oturdukları yerden rahatlıkla yapabilirler. Ağrıların şiddetli olması halinde egzersizlere ara verilmeli, ağrılar azaldıktan sonra hareketlere devam edilmelidir" şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler: