Nisan'da Yeni Hasat Başlayacak Ama Depoda 200 Bin Ton Patates Alıcı Bekliyor

Türkiye'nin önemli patates üretim merkezlerinden Nevşehir'de üretici sıkıntılı. Marketlerde 50 kuruş-1 lira civarında satılan patatesin...

Türkiye'nin önemli patates üretim merkezlerinden Nevşehir'de üretici sıkıntılı. Marketlerde 50 kuruş-1 lira civarında satılan patatesin kilosu, depolarda 7 ila 10 kuruş arasından alıcı bekliyor. Nisan ayında başlayacak yeni hasada rağmen il genelinde 200 bin tonu aşkın patatesin halen depolarda olması üreticiyi düşündürüyor.

Nevşehir ile Derinkuyu İlçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Şen, çiftçilerin patates üretimi için yaptığı masraf, aldığı kredi, elektrik borçları ve çeşitli giderlerden dolayı evine ve tarlasına kadar birçok malvarlığını ipotek ettirdiğine işaret ederek, çiftçinin satış olmadığı için bu borçların ödenemediğini ve zor durumda kaldığını ifade etti. Son dönemde Suriye'ye yapılan yardımlar dolayısıyla biraz canlılık yaşandığını aktaran Şen, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Yardım kuruluşları, Suriye’de yaşanan iç savaşla beraber açlığa karşı çeşitli yardımlar gönderiyor. Bunun arasında patateste var. Çiftçimiz, ürünün depoda çürümemesi, milli servetin yok olmaması, Suriye’de inşalar açken buradaki patateslerin çöpe gitmemesi adına 7 kuruşa satış yapıyor. Bir kamyon yani 20 ton patatesi çiftçimiz Suriye’ye gönderilmek üzere 1.200 ila 1.400 liraya veriyor. Buradan elden edilen gelir ise borçları ödemede çok yetersiz kalıyor. Suriye için alınan patates de belli bir seviyeden sonra durdu. Devletimizin ilgili kurumlarının yardımını bekliyoruz. Biran önce çiftçimizin elindeki ürünü çıkarması şart. Çünkü Nisan ayında yeni ürün çıkacak. O nedenle patatesin kilosu en azından 20 ila 25 kuruştan satın alınması gerekiyor. Depolarda bulunan bu patateslerin Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından gerek borç karşılığı, gerekse gübre veya mazot karşılığında alımının yapılarak pazarlanması çiftçiyi de rahatlatacak. Bu desteği bekliyoruz.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: