Niyet Mektubu yazımına hız verildi

Ankara -(AA) Uluslararası Para Fonu (IMF) ile mevcut, Stand-by düzenlemesine ilişkin 5. Gözden Geçirmenin Niyet Mektubu yazımına hız verildi.

Ekonomi yetkililerinin IMF yetkilileriyle karşılıklı görüşmeleri devam ederken, Niyet Mektubunun kısa süre sonra IMF Yönetimine gönderilmesi bekleniyor.İlgili her ekonomi kurumu yetkilisinin Mektup üzerinde ayrıntılı şekilde çalışarak, Niyet Mektubuna katkıda bulunduğu ifade ediliyor.

Niyet Mektubunun gönderilmesinin ardından, IMF İcra Direktörleri Kurulunun Aralık ayında toplanarak 5. Gözden Geçirmeyi onaylaması halinde, 624,6 milyon SDR (Özel Çekme Hakkı), yaklaşık 900 milyon dolarlık kredi diliminin, IMF tarafından serbest bırakılması bekleniyor.

Reklam
Reklam

5. Gözden Geçirmeye ilişkin Niyet Mektubunda, 2007 Bütçesinde, yüzde 6,5'lik Faiz Dışı Fazla (FDF) hedefinin gerçekleştirilmesi için ekonomideki gerekli önlemlerin alındığı, mali disiplin ile FDF'den sapma olmayacağı vurgulanacak.Yetkililer, yüzde 6,5'lik FDF'nin; seçimlerin yapılacağı 2007 yılın için programdan sapılmayacağını göstermesi açısından önemli bir taahhüt olduğunu belirtiyorlar.

IMF yetkilileri de kamu mali disiplini ve programdan sapılmaması için FDF hedefine sadık bir politika uygulanmasını istemişlerdi.IMF ile yürütülen 19. Stand-by programına göre, toplam 10 Gözden Geçirme programı çerçevesinde, bu yıl 5 Gözden Geçirme tamamlanırken, gelecek yıl 4, 2008'de de son Gözden Geçirmenin yapılması planlanıyor.