Nizip Ticaret Odası'nın Çin Ziyareti

Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Mehmet Özyurt ve yönetim kurulu üyeleri, Çin gezisinin ardından Nizip'e döndü.

Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Mehmet Özyurt ve yönetim kurulu üyeleri, Çin gezisinin ardından Nizip'e döndü.

Özyurt, ziyarete ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, gezi kapsamında Şangay Ticaret Odası'nı ziyaret ettiklerini belirtti.

Çin ile Türkiye arasındaki dostça temasların geçmişe dayandığını ve geçen yıl iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 40. yıl dönümü olduğunu ifade eden Özyurt, şunları kaydetti:

"Bu durum iki ülke adına mutluluk vericidir. 40. yıl dönümümüzün ardından, içinde bulunduğumuz 2012 yılı Türkiye'de Çin yılı ilan edilirken 2013 yılı ise Çin'de Türkiye yılı olarak ilan edilmiştir. Bu sebeple ziyaretimizin Çin yılında gerçekleşmesi bir tesadüf değil. Amacımız iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesine katkı sağlamak."

Reklam
Reklam

Özyurt, Çin'in 2011'de Türkiye'ye 21.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, Türkiye için bu rakamın 2.5 milyar dolarda kaldığını vurguladı.

"İki ülke arasındaki karşılıklı ticaretimizde Türkiye'nin aleyhine büyük bir açığın bulunduğu gözler önündedir" diyen Özyurt, şöyle devam etti:

"Bunların yanı sıra Türkiye'de 30 bin yabancı sermayeli firma bulunmaktadır. Fakat bunlardan sadece 432 tanesi Çin menşelidir. Bu nedenle Çin'deki yatırımcıların ilgisini Türkiye'ye yönelterek, Türkiye'de yatırım yapmaları yönünde teşvik sağlanmalıdır. Yaklaşık son 10 yıllık dönemde Çin ile gerçekleşen yıllık ticaret hacmi 21 kat artarak 24 milyar dolara ulaşmıştır. Bu sevindirici bir gelişmedir. Şimdiki amacımız öncelikle ortak hedefimiz olan 2015 yılı için belirlenen 50 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak ve sonrasında 2020 yılına varmadan 100 milyar dolarlık hedefe ulaşmaktır. Umarım yapmış olduğumuz ziyaretler iki ülke arasındaki ticari işlemlere ivme kazandıracaktır."

Muhabir: İrfan Aydoğdu

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: