Nobel Barış Ödülü'ne 181 aday

Oslo (AA)- Nobel Barış Ödülü için bu yıl toplam 181 adayın bulunduğu bildirildi.

Ödül komitesi sekreteri Geir Lundestad, Nobel ödülleri kuralları uyarınca, adayların isimlerini belirtmeden toplam 135 kişinin ve 46 kuruluşun bu yılki barış ödülü için aday gösterildiğini açıkladı. Lundestad, adayların coğrafi dağılımından memnun olduklarını belirterek, dünyanın her yerinden aday bulunduğunu söyledi. Nobel ödül komitesinin 5 üyesinin yanı sıra adayların kimlikleri açıklanmıyor, sadece sayıları bildiriliyor. Ödül komitesi kendi adaylarının listesini 50 yıl boyunca gizli tutuyor, aday göstermek için üzerinde tartışılan isimler de açıklanmıyor.

Reklam
Reklam

Adaylık başvurusu 1 şubata kadar yapılabiliyor, ancak bu tarihten önce postaya verilmiş öneriler de değerlendiriliyor ve komite üyeleri, 21 şubattaki ilk toplantısında kendi aday önerilerini de sunabiliyor. Adayların bazılarının kimlikleri, bu kişileri aday gösterenler tarafından duyurulması nedeniyle biliniyor. Ödül komitesinin adaylıklarını onaylayıp onaylamadığı bilinmeyen, ancak 2007 Nobel Barış Ödülüne aday gösterildiği duyurulanlar arasında, küresel ısınmaya dikkat çekmek için düzenlediği kampanyalar nedeniyle ABD'nin eski Başkan Yardımcısı Al Gore, Kanadalı çevreci Sheila Watt-Cloutier, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, BM'nin AIDS'le mücadele Afrika temsilcisi Stephen Lewis, Malezya'nın eski Başbakanı Mahathir Muhammed ve BM'nin Kosova özel temsilcisi eski Finlandiya Devlet Başkanı Martti Ahtisari ve İkinci Dünya Savaşı sırasında bir Polonyalı çocuğun hayatını kurtaran Polonya asıllı Amerikalı kadın Irene Sendler bulunuyor.

Adaylar arasında, merkezi İngiltere'de bulunan, gençlerin denizcilikle gelişimine destek olan uluslararası bir dernek ile Amerikan insani yardım grubu Mercy de yer alıyor. Nobel barış ödülünün sahibi, ekim ayının ortasında açıklanıyor ve ödülün yaratıcısı İsveçli sanayici Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık'ta da
ödül sahibine veriliyor.

Reklam
Reklam