"Nobel benim için büyük bir onur"

Stockholm (AA)- İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından bu yıl Nobel Edebiyat Ödülüne layık görülen yazar Orhan Pamuk, bu ödülü almasının kendisini için "büyük bir onur" olduğunu söyledi.

Pamuk'un İsveç'in başkenti Stockholm'deki yayınevi Norstedts'in Riddarholmen'deki binasında düzenlediği basın toplantısını, çeşitli ülkelerden 60'a yakın gazeteci izledi. Basın toplantısını Pamuk'un Nobel Edebiyat Ödülünü kazandığını açıklayan İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi Sekreteri Horace Engdahl yönetti. Basın mensupları Orhan Pamuk'u kitapları ve Nobel Edebiyat Ödülü ile ilgili soru yağmuruna tuttu.

Reklam
Reklam

Çok neşeli olduğu görülen ve sorulara zaman zaman esprili yanıtlar veren Pamuk, Nobel Edebiyat Ödülünün hayatında ekonomik olarak bir değişiklik yaratıp yaratmayacağı sorusuna, ödülün hayatında ekonomik olarak değişiklik getirdiğini, ancak bunun dışında yaşantısında değişiklik olmayacağını söyledi. Pamuk, "Benim
için bu ödülü almak çok büyük bir onur. Belki de hayatımdaki en güzel bir-iki şeyden biri" dedi.

Pamuk, bir basın mensubunun kendisini Rus yazar Dostsyevski ile karşılaştırması üzerine, "Benim stilim ile Dostyevski'nin stili arasında hiçbir benzerlik yok" diye yanıtladı.

Kitapları ve yazarlığına ilişkin birçok soruyla karşılaşan Pamuk, "Yazmak benim karakterim. Neredeyse her şeyi kendime göre yazmak, tekrar yorumlamak, şekillendirmek, iletmek. Bu, benim varoluş nedenim neredeyse. Her şeyi yazıyorum" diye konuştu.

"Şu anda daha çok İran edebiyatıyla ilgilendiğini" kaydeden Pamuk, büyüklerin çocuklarına günümüzde "Benim oğlum paşa olacak" ya da Batı kültüründe buna benzer başka şeyler söylediklerini belirterek, "Bana daima ne zaman Nobel'i alacaksın diye sorarlardı. Aldım, kimse bana artık bu soruyu yöneltemez" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Orhan Pamuk, yine sorular üzerine, AB-Türkiye ilişkilerinin mevcut durumunun kendisini "üzdüğünü" söyledi.

Türkiye'nin AB'ye katılmasının "uygarlıklar arasında bir çatışma değil, uyum olduğuna dair bir örnek teşkil edeceğini" belirten Pamuk, Papa 16. Benediktus'un Türkiye ziyaretiyle ilgili bir soruyu ise "İyi geçti, artık bundan söz etmeyelim" diye yanıtladı.

Orhan Pamuk yarın İsveç Kraliyet Bilimler Akademisinde kitabından bir bölümü okuyacak. 10 Aralık ödül törenine kadar İsveç'in edebi ve entelektüel çevrelerinin düzenlediği davetlere katılacak.

Türkiye Büyükelçiliği de Pamuk onuruna bir yemek verecek.