Nöbetçi eczane - En yakın nöbetçi eczane nasıl bulunur? e-Devlet nöbetçi eczane sorgulama

Sağlık sisteminin önemli bir parçası olan eczaneler hastaların ilaç ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sağlık hizmetlerine büyük oranda katkı sağlar. Hastaların sağlık hizmetlerine hem daha kolay hem de daha fazla erişim sağlayabilmesi için de nöbetçi eczaneler bulunur. Nöbetçi eczaneler sayesinde vatandaşlar gece ya da tatil günlerinde ihtiyaç duydukları ilaçlara kolaylıkla ulaşım sağlayabilir.

Sağlık sisteminin sürekliliği için oldukça gerekli olan nöbetçi eczaneler bölgeden bölgeye ve günlere göre değişkenlik gösterir. Nöbetçi eczaneler günlük olarak değişkenlik gösterdiği için sistemli bir şekilde vatandaşlar bilgilendirilir. Nöbet sırası her gün bir başka eczaneye geçtiğinden dolayı e-Devlet sistemine giriş yapılarak nöbetçi eczaneler sorgulanır ve en yakın nöbetçi eczane bulunur. Böylece nöbetçi eczane bugün olan bütün eczanelere ulaşılabiliyor.

En yakın nöbetçi eczane nasıl bulunur?

Hastalar için ilaçlar en az ekmek ve su kadar önemlidir. Bu kapsamda ilaç temin ederken oluşacak herhangi bir aksaklık hastanın mevcut durumunu olumsuz yönde etkiler. Belirlenen mesai saatlerinde hastalar ilaçlarını kolay bir şekilde temin edebilirken mesai saatleri dışında nöbetçi eczaneler aracılığıyla ilaçlar temin edilebilir. En yakın nöbetçi eczane bulabilmek günümüzde oldukça kolay bir hale gelmiştir. Nöbetçi eczane bulabilmek için iki ayrı yöntem bulunur. Bu yöntemleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

Reklam
Reklam
  • İnternet üzerinden nöbetçi eczane bulunabilir: Gelişen teknoloji ile birlikte internet üzerinden nöbetçi eczaneler canlı olarak takip edilebiliyor. Bulunduğunuz ile göre nöbet tutacak olan eczanelerin listesine ulaşabilirsiniz. Ayrıca yeni getirilen bir uygulama ile e-Devlet üzerinden de nöbetçi eczaneleri bulabilmek mümkün. Türk Eczacılar Birliği tarafından bildirilen ve il sağlık müdürlüklerinde onaylanan nöbetçi eczaneler e-Devlet sayfasında yer alıyor. E-Devlet uygulamasının arama motoruyla nöbetçi eczaneler bulunabiliyor.
  • Klasik yöntemler ile nöbetçi eczaneler bulunabilir: İnternet erişimi olmayan ya da internetin kullanılmadığı bölgelerde de nöbetçi eczaneler aranmak istenebilir. Bu gibi durumlarda yapılması gereken en yakın eczaneye ulaşmak olmalıdır. Eczaneler camlarına bir liste şeklinde nöbetçi eczaneleri asarlar ve böylece eczane nöbetçi öğrenilebilir.

e-Devlet nöbetçi eczane sorgulama

e-Devlet üzerinden nöbetçi eczane sorgulama işlemi şu adımlarla gerçekleştirilebilir:

Reklam
Reklam
  • İlk olarak e-Devlet platformuna T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapmanız gerekiyor. Eğer şifreniz yoksa en yakın PTT şubesinden şifre alabilirsiniz.
  • Giriş yaptıktan sonra, sayfanın üst kısmındaki arama kutusuna "nöbetçi eczane" yazın. Karşınıza ilgili hizmet seçenekleri gelecektir.
  • Listede yer alan nöbetçi eczane sorgulama hizmetine tıklayın. Bu adım sizi Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) veya ilgili il sağlık müdürlüklerinin sunduğu nöbetçi eczane bilgilerine yönlendirecektir.
  • Sorgulama ekranında bulunduğunuz şehir veya ilçe bilgilerini girerek nöbetçi eczaneleri görebilirsiniz.

Sıralanan adımları takip ederek e-Devlet üzerinden kolayca nöbetçi eczanelere ulaşabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Nöbetçi eczane neye göre belirleniyor?

Nöbetçi olan eczaneler genellikle yerel eczacı odaları tarafında belirleniyor ve organize ediliyor. Bu belirleme yapılırken bölgedeki eczane sayısı, nüfus yoğunluğu ve acil sağlık ihtiyaçları gibi faktörler göz önünde tutuluyor. Eczacı odaları bölgede bulunan eczaneler arasında adil bir dağıtım yapabilmek için nöbet listeleri hazırlıyor ve düzenliyor. Her eczane de sırasıyla nöbetçi oluyor. Bu planlama daha önceden planlanıyor ve insanların acil durumlarda hangi eczanenin açık olduğunu bulabilmesi için duyuruluyor.

Nöbetçi eczane belirlenirken eczanelerin coğrafi konumu ve eczanelerin birbirlerine olan uzaklıkları da göz önünde bulunduruluyor.

Anahtar Kelimeler: