Yazıda günlerin uzamaya başladığı dönemde ağaç süsleme geleneğinin Roma İmparatorluğu’na uzandığını belirtiliyor. Gazete Noel Baba’nın aslı 4’üncü yüzyıldaki St. Nicholas için ise “Bir Türk Papazı” ifadesini kullandı.
İngiliz Daily Mirror gazetesinde “Noel geleneklerimiz nereden geliyor?” başlıklı bir inceleme yer aldı. Kurabiye, hediye, ökse otu, gümüş şeritler gibi uygulamaların nereden geldiğini inceleyen yazıda ağaçlara asılan ve uzamaya başlayan gün ile güneşi simgeleyen, elma, parlak küreler hakkında “Yeşil ağaç dallarına meyva ya da süs gibi şeylerin asılması Roma dönemine kadar uzanır. O dönemlerde süslemeler bereketi ve güneş ışığını sembolize ediyordu” denildi. Roma İmparatorluğu’nun Anadolu coğrafyasının tamamını kapsadığı biliniyor.
Gazetedeki bu inceleme, Dr. Muazzez İlmiye Çığ’ın başlattığı “Noel Ağacı Türk mü?” tartışmasına yeni boyut getirirken aynı yazıda Noel Baba hakkında şu ifade kullanıldı:
-NOEL BABA’YA “TÜRK PAPAZI” DEDİLER-
“Kırmızı elbiseli Noel Baba’nın 1935 yılında, Coca-Cola reklam kampanyası için Haddon Sundblo tarafından oluşturulduğunu biliyoruz.
Önceki hayatında, 4’üncü yüzyılda bir Türk papazı üzerine oturan daha zayıf ve solgun bir karakter olan St.Nicholas çocukların ana azizi olmuştu” denildi. Sinterklaas olarak bilindiği Hollanda’da ününü Noel hediyeleri vermesinden almıştır.” (ANKA)