Baklagiller familyasına ait olan nohutun, insan sağlığına sayısız fayda sağladığı biliniyor.
Miktar: 100 gr
Kalori (kcal): 364
Yağ (g): 6
Karbonhidrat (g): 61
Protein (g): 19
Nohut, bitki kökenli protein ve lif, demir, çinko, fosfor, B vitamini ve kalsiyum açısından zenginliğiyle bilinen, sindirim sisteminden dolaşım sistemine kadar vücudun birçok alanına çok sayıda fayda sağlayan ve bu yüzden her yaşa hitap ederek tüketilen lezzetli bir besin kaynağıdır. Kolon kanseri başta olmak üzere birçok kanser çeşidine meydan okuyan bu besin kaynağının en önemli faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Vücut tarafından yavaşça sindirilerek enerjiye dönüştürüldüğü bilinen karbonhidratlar, tüm diğer baklagillerde olduğu gibi nohutta da yüksek oranda bulunur. Ayrıca yapısındaki nişastanın içerisinde mevcut olan glukoz sayesinde vücudun kan şekerini düzenler, enerji üretimini kolaylaştırır.
Bilindiği üzere nohut, bol miktarda çözünebilir lif içerir. Kalp sağlığı açısından önemli olan molibden içeriğiyle birlikte lif, kalp hastalıklarından koruduğu gibi kalp hastalığına temel hazırlayan, kolesterol gibi örneklendirilebilen diğer fiziksel rahatsızlıkların da etkilerini en aza düşürür. Nohutun içeriğine dahil olan minerallerin de kalp sağlığı açısından faydalı olduğu bilinir.
Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi için olmazsa olmazlar arasında yer alan demir açısından zengin olan nohut, özellikle kış aylarında tüketildiğinde vücudu salgın hastalıklara ve soğuk algınlığına karşı korur. Yine içeriğindeki demir sayesinde bağışıklık sistemini anemi gibi çeşitli kan hastalıklarına karşı da dirençli bir hale getirir.
100 gram nohutun kalsiyum değeri 105 miligramdır. Ayda birkaç kere tüketilen nohut yemeği sayesinde vücut ihtiyaç duyduğu kalsiyum oranının bir kısmını elde eder ve kemik sağlığı kuvvetlenir. Özellikle çocuk gelişimi adına hayati önem taşıyan kalsiyum, çoğu annenin nohut tüketimine özel bir önem yüklemesine vesile olur.
Sağlık alanında yapılan birçok araştırma, günde 3/4 fincan haşlanmış nohutun faydaları arasında kolon kanseri başta olmak üzere birçok kanser çeşidine kalkan oluşturduğunu gösteriyor. İçeriğindeki lif sayesinde nohut, pH değerlerini dengede tutar ve kanser hücrelerini çoğalmaktan ve büyümekten alıkoyar.
Serotonin ve amino asit açısından zengin olan nohut, özellikle orta yaşlarda meydana gelen uyku düzensizliklerini ve uyku problemlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Metabolizmayı ve sindirim sistemini çalıştırdığı için aynı zamanda daha rahat ve konforlu bir şekilde uyumaya yardımcı olarak uyku kalitesini artırır.
Çiğ nohut yemenin faydaları ve haşlanmış nohut yemenin faydaları arasında yarattığı tokluk hissi sebebiyle kilo alımını yavaşlatması önemli bir rol oynar. Nohut suyu ile zayıflayanlar bu durumu, lif içeriğinin bağırsak hareketlerini hızlandırmasına ve nohutun açlık hissini yatıştırmasına borçludur.
Nohut suyunun cilde faydaları, nohut tanelerinin içeriğindeki manganezden gelir. Yaşlanmaya neden olan serbest radikallerin düşmanı olarak bilinen nohut, birçok kadın tarafından doğal cilt bakımı amacıyla kullanılır. Haşlanan nohutun taneleriyle vücutta bambaşka olumlu etkiler yaratılırken nohutun suyu da cilde doğrudan uygulanabilir.
Nohut suyunun faydaları arasında saç sağlığı da yer alıyor. Vücuttaki demir eksikliği saçları da etkiler ve güçsüzleştirir. Nohut suyunda yoğun olarak var olan demir, magnezyum ve B vitaminleri, saç dökülmesi problemlerini ortadan kaldırmaya ve saçları kuvvetlendirerek kırılmasına engel olmaya aracı olur.
Nohutun hem böbrek taşlarının oluşumuna engel olma, hem de oluşan taşların parçalanma aşamasında bünyeye yardımcı olma özellikleri vardır. İçeriği sayesinde metabolizmayı ve boşaltım sistemini hızlandırdığı ve desteklediği için nohut, taş düşüren böbreklerin en çalışkan yardımcısıdır. İltihabı önlediği de bilinen nohut sayesinde böbreklerde meydana gelen idrar yolu iltihaplarından ve sistit gibi hastalıklardan korunmak mümkündür.
Yağ oranı oldukça düşük bir çerez olarak tüketilen beyaz nohutun en bilinen hali, beyaz leblebidir. Bu özelliği sayesinde diyetlerin vazgeçilmez bir parçası olan beyaz nohutun tok tutma özelliğinin yanı sıra içerdiği vitaminler ve lifler sayesinde vücudu kalp hastalıklarından ve sindirim sistemi rahatsızlıklarından koruyucu etkileri vardır. Araştırmalar yarım çay beyaz leblebinin, 1 dilim beyaz ekmeğe eş olduğunu gösteriyor. Günde yarım çay bardağı beyaz leblebiyi 1 bardak soğuk su eşliğinde tüketmek, daha tok ve zinde hissetmeyi sağlar.
Tazeliğiyle nam salmış yeşil nohutun faydaları ise saymakla bitmiyor. Anne sütünü artırdığıyla bilinen yeşil nohut, zihni dinlendiren özelliğiyle doğal bir antidepresan görevi de görür. İdrar söktüren, boşaltım sistemini hızlandıran, kabızlık problemlerini çözüme kavuşturan ve tane olarak tüketildiğinde dahi cildi temizlediği bilinen yeşil nohutun diğer nohut çeşitlerinin aksine iştahı açma ve hazmı kolaylaştırma özelliği bulunuyor. Bu yüzden pek çok anne, gelişim çağındaki çocuklarına yeşil nohutu püre formunda ikram eder.
Bu nohut türlerinden herhangi biriyle yapılacak kür sayesinde nohutun sperme faydaları elde edilebilir. 6-7 çorba kaşığı nohutu yarım litre suda kaynattıktan sonra sabah ve akşam tok karnına içmek sperm artışını ve kalitesini %40 oranında artırır.
Erkeklerin cinsel sağlığı için büyük katkı sağlayan nohutun, kadınlara özel yararları da söz konusu. Hamilelikte nohutun faydaları arasında hamilelik döneminde oluşan kabızı hafifletme, içeriğindeki lif sayesinde gebelik döneminde problem yaratan sindirim ve boşaltım sistemi rahatsızlıklarını giderme ve hem anne hem de çocuğun vitamin ve demir ihtiyacını karşılama gibi birçok yarar yer alır.
Nohut nasıl tüketilmeli sorusunun cevabı ise kültürden kültüre değişir. Orta Asya'da haşlanmış nohut kavrularak doğal leblebi elde edilirken Türk mutfağında geleneksel bir sulu yemek çeşidi olarak tüketilir. Haşlama, fırınlama, püre gibi çeşitli şekillerde pişirilen nohut, bazı ülkelerde çorba halinde de tüketilmektedir.