Nokia, patent zaferi kazandı

Nokia, BlackBerry’nin üreticisi RIM’a açtığı davayı kazandı ve şimdi kasasına büyük bir mebla koyacak.

Geçtiğimiz hafta Nokia ve Blackberry’nin üreticisi RIM arasında bir patent mücadelesi başlamıştı. Gelen bilgilere göre Nokia, kablosuz iletişim patentlerini ihlal ettiği gerekçesiyle RIM’i İsveç mahkemelerinde dava etmişti. Fakat dava süreci Apple ve Samsung arasındaki gibi arapsaçına dönmeden çözülmüş gibi görünüyor. Son gelen bilgiler RIM’in iddiaları kabul ettiği ve Nokia’ya lisans ücreti ödemeye razı olduğu yönünde.
Nokia’nın WLAN kablosuz patentlerini ihlal eden RIM, bu teknolojiye sahip telefonları için lisans ücreti ödeyecek. Dava dokümanlarına göre şimdiye kadar satılan telefonlar için toplamda 50 milyon avroyu bulan bir ücret var. RIM, bu ücreti bir seferde Nokia’ya ödeyecek. Bunun sonrasında ise gelecekte satılacak telefonlar için cihaz başına 2 ile 5 avro arasında bir ücret yine Nokia’nın kasasına girecek. Ancak bu konuda henüz iki firmadan da resmi bir açıklama gelmedi.
Şu sıralar BlackBerry 10 işletim sistemi üzerinde çalışan RIM, Nokia ile anlaşmak konusunda hızlı davranarak potansiyel bir ambargonun önüne geçmek istemiş olabilir. Zira firmanın satışları bu ara yavaşlamış durumda ve tüm umutlar BlackBerry 10 işletim sistemli telefonlara yönelmiş durumda.
[ ****](http://www.scroll.com.tr/99739/windows-baskani-neden-gitmek-zorunda-kaldi/)
Anahtar Kelimeler: