Nokta Dergisi'nde polis araması

En son, Emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'in "darbe yapılacağına ilişkin" ifadelerinin yer aldığı öne sürülen günlüğü yayınlayan Nokta Dergisi'nde polis arama yapıyor.

Bakırköy Savcılığının talimatıyla Nokta Dergisi'nde arama başlayan polis ekipleri, derginin belge ve bilgisayarlarına el koyarken, yönetici ve editörler dışındaki çalışanları bina dışına çıkardı.

Nokta Dergisi'nin Bakırköy İncirli Caddesinde bulunan merkezine 12.00 sularında gelen polis ekiplerinin araması devam ediyor. Genelkurmay Başkanlığı'nın yürüttüğü soruşturma çerçevesinde Ankara'dan gelen talimatla, Bakırköy Savcılığından alınan izinle Nokta Dergisi'nde arama yapıldığı öğrenildi. Savcı gözetiminde aramalarını sürdüren Bakırköy Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı mali polislerin de bulunduğu ekipler, dergideki belge ve bilgisayarlara el koydu. Ekipler öncelikle, çalışanları bir odada topladı ve sonrasında Nokta Dergisi Genel Yayın Müdürü Alper Görmüş ve editörler dışında tüm çalışanları dışarı çıkardı.

Reklam
Reklam

Dergide arama devam ederken ekiplerin, bilgisayarların kimler tarafından kullanıldığını belirlemek için de çalışma yürüttüğü ifade edildi.

Soruşturma başlatılmıştı

Nokta Dergisi 29 Mart tarihli sayısında Özden Örnek'in 2 bin sayfalık günlüklerini yayınlamış ve 2004 yılında iki ayrı darbe planı yapıldığı iddialarını ortaya atmıştı. Bu haber nedeniyle TCK'nın 318 ve 319'uncu maddeleri uyarınca Nokta Dergisi hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Öte yandan, Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, dün gerçekleştirdiği basın toplantısında, Örnek'e ait olduğu iddia edilen günlüğün Genelkurmay arşivinde bulunmadığını söylemişti. Büyükanıt, "Bütün arşivi tarattım böyle bir belge ya da benzer bir yazışma yok" demişti.

TGS, Nokta Dergisi'ne baskını kınadı

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Yönetim Kurulu, Nokta Dergisi'ne yapılan polis baskınını kınadığını açıkladı. TGS Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, Nokta Dergisi'nin "darbe günlükleri" ile ilgili haberi üzerine başlatılan soruşturma kapsamında, bugün öğle saatlerinde mahkeme kararıyla ve savcı nezaretinde güvenlik güçleri tarafından işyerinde düzenlenen operasyonun, Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğünün ne denli ağır baskı altında olduğunu bir kez daha ortaya koyduğu ileri sürüldü.
Nokta Dergisi'ne düzenlenen operasyonun "hukuka aykırı" olduğu savunulan açıklamada, bu operasyonun, gazetecilerin haber kaynağını açıklamama hakkının ihlal edilmesi anlamını taşıdığı ifade edildi.

Reklam
Reklam

Basın Kanunu, "gazetecilerin haber kaynağını açıklamaya zorlanamayacağını" açıkça belirtildiğine işaret edilen açıklamada, şöyle denildi:

"Bu yasa hükmüne rağmen, Nokta Dergisi'ne düzenlenen bu operasyonun, soruşturma konusu haberin kaynağını ortaya çıkarma amaçlı olduğu anlaşılmaktadır. Hukuku hiçe sayarak yapılan bu uygulamayı kınıyoruz. Türk halkı, basın ve ifade özgürlüğünün önündeki yasal ve fiili engeller nedeniyle hak etmediği ölçüde zan altında bırakılmaktadır. Uygulayıcıların ve yasa yapıcıların hatalarının vebalinin gazetecilere ödettirilmesi yanlışından bir an önce vazgeçilmesini diliyoruz.

TGC ve ÇGD'den tepki

Nokta Dergisi'ne yapılan baskına meslek kuruluşlarından tepki geldi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Dergi'de yapıan aramanın Basın Yasası'na aykırı olduğunu ifade ederken, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ise Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın açıklamalarından sonraya denk gelmesini "düşündürücü" buldu.

TGC'den yapılan açıklamada, Nokta Dergisi'nde yapılan aramanın Basın Yasası'na aykırı bir uygulama olduğu vurgulandı. Basın Yasası'nın 12'inci maddesi "Haber Kaynağı" başlığı altında "Süreli yayın sahibi, sorumlu müdür ve eser sahibi, bilgi ve belge dahil her türlü haber kaynaklarını açıklamaya ve bu konuda tanıklık yapmaya zorlanamaz" kuralı getirdiğine dikkat çekilen açıklamada, "Basın Yasası'nın 25'inci maddesi de Cumhuriyet Savcılarına, sübut vasıtası olarak kullanmak üzere 3 adet yayına el koyabilme yetkisi tanımaktadır. Yasanın bu açık hükümleri Nokta Dergisi'ne yapılan baskın ve aramanın yasal dayanaktan yoksun bulunduğunu göstermektedir" denildi.

Reklam
Reklam

Baskına, Çağdaş Gazeteciler Derneği'nden de kınama geldi. ÇGD Başkanı Ahmet Abakay, "Bu tutum Türkiye'de, zaten baskı altında olan düşünce ve ifade özgürlüğünün ayaklar altına alınmasının yeni bir örneğidir. ÇGD olarak bu tutumu kınıyoruz. Bu baskının, Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın açıklamasından sonra yapılması ise ayrıca düşündürücüdür" dedi.