Nöropatik Ağrı nedir?

Vücudumuzdaki herhangi bir sinirin ya da sinir demetinin direkt olarak etkilenmesi ile ortaya çıkan ağrıları durumlardır.

Nöropatik ağrıda, sinirin kendisi hasarlanmış ya da bir hastalık nedeni ile doğrudan etkilenmiş olabilir.

En çok ayaklarda, parmak uçlarında sonra da ellerde, yanma, batma, karıncalanma, zonklayıcı, elektrik çarpıcı nitelikler ile ağrılar tarif edilir. Benzer şekilde vücudun herhangi bir bölgesinde, sinir boyunca bu özellikteki ağrılar hissedilebilir.

Nedeni:

Şeker hastalarında (en sık görülen sistemik hastalık grubudur)
Kansızlık ve özel cilt ve sinir hastalıklarında
Vücuttaki herhangi bir bölgedeki yangıda (enfeksiyon ya da enflamasyonda)
Travmalarda (kemik kırıkları sonrası, sinir ya da kas ezilmelerinde)
Nevraljilerde (Trigeminal Nevralji), Zona gibi; postherpetik nevraljilerde
Cerrahilerden sonra; Meme ya da akciğer cerrahilerinden sonra, göğüs kafesinin açılması sonrasında, kemik kırıkları ameliyatları, büyük karın ve büyük kesili ameliyatlardan sonra
Kanser tedavisi sırasında ya da sonrasında (Kemoterapi ve Radyoterapi sonrası)
Bazı kanserlerde sinirlere doğrudan bası sonrasında
Tedavi edilmemiş boyun ya da bel fıtıklarında veya ameliyat edilmiş fıtık tedavilerinden sonra
Karpal tünel sendorumu (el bileğindeki sinir sıkışmalarında)
Yanık ya da donmalardan sonra görülebilmektedir.

Reklam
Reklam

Ağrılar soğukta, stresli durumlarda, kıyafetin dokunması, suyun değmesi, diş fırçalarken bile artışlar gösterir. Normalde ağrıya neden olmayacak uyarılar “ağrı” olarak hissedilir. Kişinin yaşam kalitesini bozacak kadar kronikleşebilir. Ağrının tam olarak nedenini belirleyebilmek için kan testleri, MR ve EMG gibi sinirlerin sıkışması ya da fonksiyon durumlarını belirleyecek tetkikleri istemek ve değerlendirmek gerekmektedir.

Hastanın durumuna göre, Beyin Cerrahı, Beyin ve Sinir Hastalıkları uzmanı, İç Hastalıkları uzmanlarından görüş alınabilir.

Tedavi

Reçetesiz satılan ve hastaların daha önce bildiği ağrı kesicilerden farklı ilaçlar en az 3-6 ay süre ile kullanılır. Bu ilaçlar “antiepileptikler” ve “antidepresanlar” gibi kullanım alanları farklı olan ama nöropatik ağrı tedavisinde sinirden beyine giden sinyalleri engelleyen, birlikte kullanılması gereken ilaçlardır. Amaç bu özel ağrının mekanizma bozukluğunu tamir etmektir.

Girişimsel Ağrı Tedavi Yöntemleri

Sıklıkla boyun ve bel ağrısı gibi ya da ellerde, el bileklerinde, dizde, sinirlerin yollarının ve çıkış noktalarının daha iyi belirlenebildiği durumlarda “Girişimsel Ağrı Tedavisi” uygulanabilir. Sinirlere, lokal anestezikler, kortizonun özel olarak yapılandırılmış türleri, radyofrekans termokuagülasyon ile ısı ile ileti blokları uygulanabilmektedir. Bu yöntemler Algolji Uzmanı tarafından, steril koşullar sağlanarak, hastane ya da ameliyathane koşullarında yapılmaktadır. Bu yöntemler ile uzun süreli ilaç kullanımı önlenebilir ve kalıcı ağrı tedavisi sağlanabilir. Hastalar ilk tanılarından itibaren sık aralıklarla kontrol ve takip edilir.

Reklam
Reklam

Prof Dr Emine Nur Tozan

İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Algoloji ABD