Norveç, petrol ve doğalgaz arayacak

ANKARA (İHA) - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), sondaj sayısını artırmak için doğalgaz ve petrol arama sahalarını özel söktöre açıyor.

TPAO'nun bu kapsamda, Norveç'in petrol ve doğalgaz arama firması Stat Oil ile prensipte anlaştığı bildirildi. Edinilen bilgiye göre, TPAO artık arama yapılamayan yerlerde de arama yapılması için çalışmalara başladı. Son dönemde, Batı Karadeniz'de aramalarını yoğunlaştıran TPAO, Doğu Karadeniz ve özellikle de Sinop açıklarında arama yapılmasını istiyor. Ancak en küçük sondajı bile 1 milyon dolara mal eden ve 10 aramanın yalnızca birinden olumlu sonuç alan TPAO, arama sahalarını rödövans (kiralama) sistemi ile özel sektöre açarak, ham petrol ve doğalgaz sondaj sayısını artırmayı planlıyor. Özellikle yabancı yatırımcının Türkiye'de yatırım yapmasını teşvik etmek isteyen TPAO, bunun için çalışmalarına başladı. 19-22 Ekim 2004 tarihleri arasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Norveç'e giden TPAO Genel Müdürü Osman Saim Dinç burada, Norveç Petrol firması Stat Oil'in yetkilileri ile görüşmüştü.

Reklam
Reklam

Edinilen bilgiye göre, Stat Oil'in Türkiye'de arama yapması konusunda TPAO ile prensipte anlaşıldı. Ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in de, arama sahalarının başta yabancı yatırımcı olmak üzere özel sektöre açılması amacıyla yasal düzenlemelerin yapılması için talimat verdiği öğrenildi. Yasal düzenlemelerin tamamlanmasının hemen ardından da ihaleye çıkılacağı bildirildi.