Nostaljik ama sigara kadar zararlı

Asırlardır, birçok kültürde yer alan ve keyif verici olarak nitelenen nargile, özellikle son yıllarda gençler arasında tüketimi yaygınlaşan bir tütündür.

Çok eski kullanımı olmasına karşın nargile günümüzde, çok sayıda aromalı çeşitleriyle özellikle kafelerde tüketilmekte ve sosyal ortamların eğlenceli bir parçası haline gelmektedir.

Birçok farklı görüş olsa da, uzmanlar nargilenin sigaradan daha zararlı olduğunu belirtiyor. Bir saatlik nargile keyfinin 50 adet sigara ile eşdeğer olduğu belirtiliyor.

Nostaljik bir tütün

Doğu kültürünün önemli öğelerinden nargilenin çıkış yeri Hindistan olarak bilinir. İlk nargilenin hindistancevizi kabuğundan yapıldığı görülmüştür. Osmanlı ve Araplar’da da nargile önemli bir kültür olmuş, kendine has kullanımıyla nostaljik bir hale gelmiştir.

Reklam
Reklam

Nargilenin sağlığa zararları

Yaygın tüketilmesine rağmen sigaranın sağlığa zararları konusunda henüz yeteri kadar bilgi sahibi olunmamıştır. İçerisindeki ağır metaller nedeniyle, 1 nargile hemen hemen 4-5 paket sigarayla eşdeğer zarara yol açabilir. Uzmanların belirttiğine göre, nargilenin içindeki kanserojen maddeler sigaranınki ile hemen hemen aynıdır. Nargilenin içim süresinin uzun ve içindeki maddelerin de yoğun olması da zararlarını daha da artırmaktadır.

Zehir direk ciğerlere taşınır

Nargile, sigaraya karşı bir alternatif olarak görülür ancak bu doğru değildir. Nargile dumanının sudan süzüldüğü için zehirli maddelerinden arındığı düşünülüyor. Ancak suya süzülen kısım, kimyasalların çok küçük bir miktarıdır. Binlerce zehirli madde nargile dumanından, ciğerlerimize taşınır. Nargiledeki suyun arındırma özelliği yoktur.

Nargile nasıl çalışır?

Nargilenin çalışma prensibinde kullanıcı marpuçtan nefes alır. Marpucun ucuna takılan sipsi, dumanı çekmeye yarayan küçük ağızlıktır. Marpuçtan nefes alındıktan sonra nargilenin içerisindeki hava akımı, basıncın yarattığı etkiyle önce közden sonra da en üstte bulunan delikli alan lüleden geçer. Isınan tütünün dumanı nargilenin içinde bulunan sulu bölümden ilerler ve bu arada soğur. Duman, marpuç ve sipsi aracılığı ile kullanıcıya ulaşır. Yanmış közden çıkan bu duman, nargilenin asıl tehlikeli kısmıdır.

Reklam
Reklam

Nargilenin içindeki su ve duman kullanıcıya ulaştığında, zehirli maddelerde seyrelme olmaz. Nargile dumanının içerisinde 4000’den fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Bu zehirli maddeler; nikel, kobalt ve kurşun gibi ağır metallerden oluşmaktadır. İşte bu metaller doğrudan insan sağlığına ölümcül etkiler bırakabiliyor. Metallerin yoğunluğu nargilede, sigaraya göre oldukça fazladır. Bu kimyasallar topraktan tütüne etki eden ağır metallerdir. Metallerin yanı sıra arsenik de nargile dumanının içinde yüksek miktarda mevcuttur.

Nargile ve Sigarayla İlgili Bazı Veriler

Sigara dumanında 34-85 ng kurşun varken, nargilede bu oran 6870 ng olarak bilinir.

Sigarada bulunan arsenik, 40 ile 120 ng arasındayken, nargilede 165 ng’dir.

Kaynaklara göre içime hazır bir nargilede, 4,5 gram tütün ve 7,5 gram kömür kullanılmaktadır. Bu da toplamda 3.37 miligram nikotin ve 3,63 miligram partiküler madde alındığı anlamına geliyor.

Nargile, en az sigara kadar bağımlılık yapmaktadır.

Nargile ile Gelen Hastalıklar

Nargile kullanımı sonucunda, öksürük, ciğer hastalıkları ve göğüs hırıltıları ilk görülen belirtilerdir. Nargilenin neden olduğu en önemli hastalıklardan biri akciğer kanseridir. KOAH da nargilenin verdiği diğer bir zarar olarak karşımıza çıkar.

Reklam
Reklam

Bunlara ek olarak nargile, içinde bulunan yüksek arsenik sebebiyle, dolaşım bozukluğu, kalp hastalıkları, sinir sisteminin bozulmasına, çeşitli kanser oluşumlarına da neden olabilmektedir. Gırtlak kanseri, ağız kanseri oluşma olasılığı oldukça yüksektir. Hem nargilenin içindeki tütün, hem de dumanı yoğun katran doludur. Bu da vücudun kan akışını direk etkiler.

Bunların dışında nargile, kalıcı baş ağrılarına, halsizliğe, mide bulantısına yol açar.

Son yıllarda popüler hale gelen aromalı nargileler, sonradan eklenen şeker ve diğer katkı maddeleri yüzünden, daha kanserojendir. Düzenli nargile kullanan kişilerde, damar tıkanıklığı görülebilir.

Nargile erkeklerin sperm kalitesini düşürür, aynı zamanda kadınlarda yumurtlama sorunu, erken menopoz, rahim kanserinin sorumlusu olabilir. Ağız ve göz hastalıklarına sebep olur. Yanaklarda tahribat yaratır. Selülit, varis, sivilce gibi cilt sorunlarına yol açar. Nargile kullanımı zaman içerisinde erken yaşlanma belirtilerine neden olur.

Nargilede de sigaradaki gibi ‘pasif içicilik’ söz konusudur ve bu da tehlikeli hastalıklara sebep verebilir.

Reklam
Reklam

Gerçek bir nargile keyfi İçin 10 kural

1.Temizlik

Öncelikle olmazsa olmazımız temizlik. Marpuçların tamamen temiz ve ayrı ayrı olması gerekiyor. Her aromaya yönelik ayrı marpuç kullanılmalı, her içimden sonra nargile tamamen temizlenmeli.

  1. Tütün Seçimi

Aldığımız tütünlerin kalitesinin yüksek olması çok önemli.

  1. Tütün Hazırlanışı

Lüleyi doldururken; hem doluluk oranını ayarlayıp, hem de basık olmamasını sağlamalısınız. Tütün hazırlarken dikkat etmemiz gereken kıvam bu şekilde. Hem dolu olacak, hem de basık olmayacak.

  1. Köz

Hazır közden uzak durun. Çünkü Hazır közler, Marpuç içinde tat bırakır ve baş ağrısı yapar. Kaliteli bir nargile keyfi için, odun kömürü (meşe) kullanmak şart.

  1. Suyun doluluk oranı

Suyun, ser çubuğunun 4 cm üzerinde olması gerekiyor. Olması gereken standart bu şekilde. Çünkü bu kıvam sağlanamaz ise, nargilenin çekimindeki etki, artı ve eksi yönde etkilenir.

  1. Nargilenin Yakılması

Nargile yakılırken, köz konulduktan sonra ortalama 1.5 dk bekletilip, sonra yakılmalıdır.

Reklam
Reklam
  1. Nasıl Oturacağınız Önemli

Gerçek bir nargile keyfi için, en çok nasıl ve nerede rahat ediyorsanız, oraya oturmanız gerekir.

  1. Nargileyi Kaç Kişi İçmeli?

Nargile en fazla 3 kişi ile içilir ama ideal olanı 2 kişidir.

  1. Nasıl İçilmeli?

'Sağda oturan padişah dahi olsa, nargile soldan döner'.

  1. Sohbet

Gerçek nargile keyfini tamamlayan son şey ise, kaliteli bir sohbettir.