NSU davasında geri sayım başladı

Almanya Münih'te Çarşamba Günü başlayacak Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü (NSU) Davasına geri sayım başladı. "Asrın Davası" olarak da adlandırılan davada baş hakim Manfred Götzl oldu.

MÜNİH (ANKA) - Almanya Münih'te Çarşamba Günü başlayacak Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü (NSU) Davasına geri sayım başladı. "Asrın Davası" olarak da adlandırılan davada baş hakim Manfred Götzl oldu.

Davaya baş hakimin yanı sıra dört de yardımcı hakim katılacak. Davaya hazırlık amacıyla 280 bin sayfalık zabıt ve delil okunup değerlendirildi. Davada sadece savcılık iddianamesi 500 sayfa tutuyor. Dava sırasında 600 tanık dinlenecek ve 22 tıp uzmanına bilirkişi olarak danışılacak. 85 celsede tamamlanması umulan davanın iki buçuk yıl sürebileceği ifade ediliyor. NSU davası öncesi olağanüstü güvenlik önlemleri de alındı. Davayı izlemek için TBMM İnsan Hakları Komisyonu Heyetinin de Münih'e gelmesi bekleniyor.

Reklam
Reklam

Öte yandan davanın Türkiye için diğer bir önemli yanı, Münih Mahkemesi'nin uygulaması sonucu Türkiye'den hiç bir medya mensubunun duruşmaları izleyemeyeceğinin ortaya çıkmasıydı. Sabah gazetesi buna itiraz etmiş, konu Federal Yüksek Mahkeme'ye gitmişti. Mahkeme de Türk medyasına yer verilmemiş olmasının "eşitlik hakkının ihlali anlamına geldiği" belirterek, lehte karar vermişti.

Bugün Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesinin kararının tekrar gözden geçirileceği ve bu konuda en kısa sürede bir açıklama yapılacağı belirtildi.

Münih'te Çarşamba günü görülecek "Asrın Davası"nda Türk medyasına en az 3 kişilik bir kontenjan ayrılması öngörülüyor.

Anahtar Kelimeler: