"Nüfus hizmetleri kanun tasarısı"

ANKARA (İHA) - TBMM İçişleri Komisyonu, nüfus hizmetlerinin, devletin ve vatandaşın ihtiyaçlarına cevap verebilecek düzeye ulaştırılması ve nüfus kayıtlarının düzgün tutulmasını öngören kanun tasarısını, alt komisyona sevk etti.

TBMM İçişleri Komisyonu, bugün AK Parti Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin Akbulut başkanlığında toplanarak, Nüfus Hizmetleri Kanunu Tasarısını ele aldı. Tasarıya ilişkin bilgi veren Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdür Vekili Fatih Şahin, yapılan çalışmalar sonucu vatandaşlara ait nüfus kayıtlarının bilgisayar ortamına aktarıldığını ve MERNİS ulusal veri tabanı oluşturulduğunu ifade ederek, tüm vatandaşlara 2000 yılında kimlik numarası verildiğini, 2003'te ise bütün nüfus idarelerinin online çalışması sağlanarak nüfus işlemlerini gerçekleştirme süresinin günlerden dakikalara indirildiğini söyledi. Şahin, "Bugün artık her nüfus idaresi Türkiye nüfus idaresi, her nüfus memuru Türkiye nüfus memurudur" dedi.

Reklam
Reklam

Şahin, açıklamasında tasarının, vatandaşların ikamet adreslerinin güncel olarak tutulması ve adres değişikliklerinin takip edilmesine başlayabilmek için bir hazırlık uygulamasını öngördüğünü kaydederek, adres standardının belirlenmesi için 3 ay, adres standardının belirlendiği tarihten itibaren belediye ve il özel idarelerince numaralama ve levhalama çalışmaları ve eğitim yapılması için 8 ay, numaralama ve levhalama çalışmalarının uygunluğunun alanda kontrolü için 1 ay, TÜİK'ce gerçekleştirilecek alan uygulaması için 3 ay ve vatandaşların ikamet adreslerinin muhtarlıklarda askıda kalacağı süre için de 1 ay olmak üzere, toplam 16 ayın sonunda hazırlık çalışmalarının tamamlanacağını bildirdi. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra TÜİK'in, veri tabanındaki adrese ilişkin bilgileri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne devredeceğini belirten Şahin, bu bilgilerin de ilgili kurumlara 20 gün içinde bildirileceğini ifade etti. Şahin, tasarıyla müdürlüğe 4 bin yeni kadro verileceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Şahin'in komisyona verdiği bilgiler doğrultusunda tasarıyla getirilen bazı değişiklikler şöyle:

"- Bütün kamu kurum ve kuruluşları, vatandaş ile ilgili işlemlerde nüfus kayıtları ve kimlik numarasını esas alacak.
- Türkiye'de 6 aydan fazla oturan yabancıların nüfus kayıtları tutulacak.
- Kişilerin beyanı esas alınarak ikamet adresleri tutulacak. 18 yaşından büyük, zihinsel özürlü kişilerin tescilinde kolaylıklar sağlanacak. Tanınan çocuklar, baba hanelerine baba soyadlarıyla tescil edilecek.
- Din değişiklikleri talepleri, kişinin beyanına uygun olarak düzeltilecek.
- Nüfus müdürlükleri temyiz işlemlerinde her türlü harç ve mahkeme masrafından muaf tutulacak. Yurtdışında yaşayan vatandaşların nüfus cüzdanları, postayla da ikamet adreslerine gönderilebilecek."
Tasarının tümü üzerinde söz alan milletvekilleri, tasarının kapsamlı olduğunu belirterek, alt komisyonda detaylıca incelenmesini istedi. Kanun tasarısı, daha sonra alt komisyona sevk edildi.

TASARIYLA GELEN YENİLİKLER

Tasarıya göre, nüfus kayıtları ve ilgili belgeler gizli olacak. Nüfus müdürlükleri, süresi içinde bildirilmeyen çocuk veya nüfusa işlenmeyen erginlerin varlığını haber almaları halinde, erginlerin kendilerini; çocukların ise veli, vasi veya kayyımlarını, bunların bulunmaması halinde ise büyükanne, büyükbaba, kardeşlerini veya muhtarları, beyan için davet edecek. Nüfus müdürlüklerinin uyarısına rağmen süresinde bildirimde bulunmayanların polis zoruyla getirtilmesi için gereken işlemler yapılacak. Babanın çocuğunu tanıması vasiyetnamedeki beyanla olursa, bu durum, vasiyetnameyi açan hakim tarafından bildirilecek. Aile kütüklerinde din bilgisine ilişkin talepler, kişinin yazılı beyanına uygun olarak kaydolunacak, değiştirilecek, boş bırakılacak veya silinecek.

Reklam
Reklam

Nüfus cüzdanları hiçbir kişi, kurum tarafından alıkonulamayacak. Kimlik numarası kişiye bir defa verilecek ve değiştirilemeyecek. Nüfus sayımında veya tespitinde, aile ve hayati istatistiklerin oluşturulmasında ve bu bilgileri esas alan kanunların uygulanmasında, Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'ndeki (MERNİS) nüfus bilgileri kullanılacak. Gerçeğe aykırı ikametgah veya cüzdan talep belgesi veren köy veya mahalle muhtarı ile herhangi bir işlem sebebiyle nüfus müdürlüğüne gerçek dışı beyanda bulunanlar ve bunlara tanıklık edenler, 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Nüfus olaylarını bildirme yükümlülüğü olup da bu yükümlülüğünü belirtilen sürede yerine getirmeyenlere, nüfus ve aile cüzdanlarını kaybedenlere ve nüfus cüzdanının geçerlilik süresinin son bulmasından itibaren 2 ay içinde bu cüzdanlarını değiştirmeyen kişilere, 50 YTL para cezası verilecek. Adres bildirimi yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 250 YTL, gerçeğe aykırı adres bildirenlere ise 500 YTL para cezası uygulanacak.

Reklam
Reklam