Nüfusta erkek ama 5.5 aylık hamile!

İzmir'de, evlenmek için nüfus müdürlüğüne başvuran çiftin işlemleri, bayan, nüfus kütük kayıtlarında erkek olarak göründüğü için geri çevrildi.

7 ay önce düğünlerini yapan 21 yaşındaki Emine Yüce ile 27 yaşındaki Özgür Çankaya resmi nikah kıydıramadı. Pembe nüfus cüzdanı verilen Emine Yüce'nin kütük kayıtlarında erkek olarak göründüğü anlaşıldı. 5,5 aylık hamile olan Emine Yüce, kayıtlara 'gebe erkek' olarak geçti.

Düğün hazırlıklarının tamamlanmasının ardından resmi işlemler için nüfus müdürlüğüne başvurduklarını ve müdürlükten hiç beklemedikleri bir cevap aldıklarını belirten 5,5 aylık hamile Emine Yüce, "Şimdiye kadar ne okulumda ne çalıştığım yerlerde bir sorun çıkmamıştı. Sigortalı olarak çalıştım. Resmi evraklarda sorun olmadı. Ancak evlilik işlemleri için başvuruda bulununca erkek erkeğe nikah kıyılamaz dediler. Yozgat'taki kütüğümde erkek göründüğümü söylediler" dedi.

Reklam
Reklam

Yozgat'taki nüfus müdürünün yaptığı hata düzeltilmezse doğacak çocuğunu nüfusuna alamayacağını belirten baba Özgür Çankaya ise, "Bir memur, eşimin cinsiyetinin bulunduğu yere k harfi yazacağına e harfi yazmış. 6 aydır evraklarla mahkemelerde uğraşıyoruz. Gebelik muayeneleri için SSK'dan da faydalanamıyoruz" diye konuştu.

İzmir Asli Hukuk Mahkemesi'ne nüfus müdürlüğü hakkında dava açtıklarını belirten Özgür Çankaya, davanın bir an önce sonuca kavuşmasını ve sorunun çözümlenmesini istedi.

Emine Yüce'nin doktoru Kadın Doğum Uzmanı Prof.Dr. Mustafa Eminoğlu ise, Emine Yüce'nin sağlıklı bir kız bebek dünyaya getireceğini belirterek şöyle konuştu: "Buna benzer nüfus hatalarıyla karşılaştık ama cinsiyetle ilgili bir sorunla ilk defa karşılaştım. Türkiye'de nüfus memurlarının daha ciddi ve özenli çalışmaları gerektiğini görüyoruz. Çünkü, bu yanlışlık ancak mahkemelerle ve uzun bir süreçte çözüme kavuşabiliyor."

İHA