Nüfusu 850 binden 1 milyon 400 bine çıktı, tüketilen su miktarı değişmedi

Gaziantep Su ve Kanalizasyon İşleri (GASKİ) Genel Müdürü Fahrettin Uslusoy, göreve geldiklerinde şehre verilen su...

Gaziantep Su ve Kanalizasyon İşleri (GASKİ) Genel Müdürü Fahrettin Uslusoy, göreve geldiklerinde şehre verilen su miktarı ile bugün verilen su miktarının aynı olduğunu söyledi. Uslusoy, nüfusun 850 binden 1 milyon 400 bin kişiye yükselmesine rağmen, şehre verilen su miktarının değişmemesinin kayıp kaçaktaki başarıyı tescillediğini belirtti.
Fahrettin Uslusoy, yaptığı açıklamada kayıp kaçak oranlarıyla ilgili bilgiler verdi. 2003 yılında kentin nüfusunun 850 bin olduğunu ve 97 bin metre küp su verildiğini belirten Uslusoy, 2011 yılında nüfusun 1 milyon 400 bin olmasına rağmen kente verilen su miktarının değişmediğini kaydetti. Bunun da kayıp kaçak oranın ne kadar çok olduğunun göstergesi olduğunu dile getiren Uslusoy, “Biz kayıpları azaltarak şehrin nüfusunun artmasına rağmen aynı suyu veriyoruz. Bizim göreve geldiğimizden bu yana Büyükşehirler Yasası'na göre bir ilçe, 5 belde ve 84 köy büyükşehire bağlandı. Nüfusumuz yüzde 50 arttı. Ama buna rağmen kente verdiğimiz su miktarı yine aynı oldu. Bu da bizim suyu tasarruflu kullandığımızı ve kaçakları önlediğimizi gösteriyor.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

İÇME SUYU BORULARI YENİLENİYOR
Kentin içinden geçen büyük içme su borularının eskidiğini ve bunları yenilemek istediklerini vurgulayan Uslusoy, söz konusu projenin çok büyük bir proje olduğunu söyledi. Suda kayıp kaçak oranın Türkiye ortalamasının yüzde 50 civarlarında olduğunu ifade eden Fahrettin Uslusoy, Gaziantep olarak bu ortalamanın yüzde 40 civarında bulunduğunu belirtti.
Dünyanın gelişmiş ülkelerine bakıldığı zaman su kayıp kaçak oranın yüzde 20 seviyelerinde bulunduğuna işaret eden Uslusoy, Gaziantep’in yüzde 40’da olmasının sevindirici olduğunu ifade etti.
Uslusoy, “Su, elektrik gibi değil. Suda fiziki bir kayıp var. Suyun kente getirilmesinde, dağıtımında ve kullanımında, toprağın altına giden, gözle görülemeyen kayıplar var. Bunlar dünyanın en gelişmiş ülkelerinden dahi var. Bizim hedefimiz yüzde 40’lardan yüzde 20’lere gelmek. 7 yıl içerisinde yüzde 70’lerde olan kaybımızı yüzde 40’lara getirdik. Önümüzdeki senelerde bu hedefe yaklaşmak istiyoruz. 2012 yılında şehrin içinden geçen içme suyunda eski beton borularını değiştirmek istiyoruz. Bu değişikliği yaptığımız zaman yüzde 4-5 civarında bir tasarruf daha sağlayacağız.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz