"Nüfusun yüzde 95'i deprem riski altında"

Jeoloji Mühendisi Makbule Dalbaz, Türkiye'nin yüzde 92'sinin deprem kuşağı içersinde olduğunu belirterek, Türkiye'de deprem nedeniyle yaşanan can kayıplarında dünyada 5. sırada olduğunu söyledi.

Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri (ESM) Sendikası Samsun Şubesi "Samsun'da Deprem Riski ve Depremden Korunma Yöntemleri" ile ilgili olarak verdiği konferansta konuşan Jeoloji Mühendisi Makbule Dalbaz, "Türkiye 4 ana deprem bölgesine ayrılır. Bunlardan en önemlisi bizim için Kuzey Anadolu Fay Hattı'dır. Kuzey Anadolu Fayı ülkemizin olduğu kadar dünyanın da üzerine yıkıcı depremler üreten aktif faylarından birisidir. Kuzey Anadolu Fayı doğudan Van Gölü'nden başlayarak, batıya doğru Karadeniz kıyılarına paralel olmak üzere devam etmektedir. Kuzey Anadolu Fayı bin 200 km uzunluğa sahiptir. Türkiye deprem bölgesi haritalarına baktığımızda Türkiye'nin yaklaşık yüzde 92'si deprem kuşağı içerisinde olup, yaklaşık nüfusun yüzde 95'i de bu tehlikesi yüksek bölgelerde yaşamaktadır. Türkiye'nin önemli sanayi merkezlerinin yaklaşık yüzde 98'i ve barajlarında yaklaşık yüzde 92'si deprem bölgelerinin içerisine girmektedir. Türkiye deprem nedeniyle uğradığı zararlar açısından dünyada üst sıralardadır. Can kaybında ise dünyada 5. sıradadır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Samsun'un deprem açısından riskli yerlerinin kıyı kenarlarını olduğunu söyleyen Dalbaz, "Dolgu sahaları batı park, liman ve doğu parkı kapsamaktadır. Samsun merkezde bulunan dolgu sahaları deprem anında büyük risk taşımaktadır. Bu nedenle dolgu alanlarında yapılaşmamaya kesinlikle müsaade edilmemeli ve yeşil alan olarak kullanılmalıdır" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin yerkürenin en etkin ve yıkıcı deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunduğunu belirten ESM Samsun Şube Başkanı Müşfik Veysel Erdoğan, "Deprem gerçeği, her oluşan yıkıcı depremden sonra İstanbul bağlamında 'fay' ve 'depremin büyüklüğü' tartışmalarıyla değil, ülke genelinde bir gerçeklik kavrayışını oluşturacak bilimsel temelli eğitim ve bilgilendirme programlarıyla ülke gündemine getirilmelidir" dedi.

Daha sonra ESM Eğitim ve Basın Yayın Sekreteri Mete Türker de depremden korunma yöntemleri hakkında bilgi aktardı.

DSİ 7. Bölge Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen konferansa Vali Yardımcısı Hasan Ersan, Atakum Belediye Başkanı Metin Burma, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, CHP İl Başkanı Ersoy Üstay, İMO Samsun Şube Başkanı Hüseyin Tüfek, oda başkanları ve sivil toplum kuruluşu yetkilileri katıldı.

Reklam
Reklam