'Nuh'un Gemisi Projesi'nde sona gelindi

ANKARA (İHA) - Bilim adamlarının canlı türlerini korumak için iddialı bir projeye imza atmak için hazırlandıkları bildirildi. Proje kapsamında, planktonlardan balinalara kadar dünya üzerindeki büyüklü küçüklü tüm canlıların barkod sistemi ile tasnifleneceği açıklandı.

Canlı türlerinin yok olmasına karşı son yıllarda ortaya atılan ve birçok bilim adamının heyecanlı çalışmaları sonucu geliştirilen, "Nuh'un Gemisi" projesinde son noktalara gelindi. İngiltere'de toplanan Hayat Barkodlama Uluslararası Konferansı'nda bir araya gelen tabiat uzmanlarının, türlerin genetik yapılarının kaydedilmesi gerektiğini vurguladıkları öğrenildi. Canlı türleri yeryüzünden silinmeden önce bunları belirlemek isteyen bilim adamları, öncelikle risk altındaki kuş ve balık türlerini barkodlayacak. İddialı projenin tamamlanmasının yıllar süreceği belirtildi.

Reklam
Reklam

Bilim dünyasının, yeryüzünde sayıları 10 ila 30 milyon arasında değiştiği düşünülen canlıların sadece 1 milyon 700 yüz bin tanesini kategorik olarak tanıdığı vurgulandı. Proje kapsamında canlılardan alınan genetik testlere göre oluşturulacak barkodlar, daha sonra devasa bir katalogta birleştirilecek. Hayat Barkodları Konsorsiyumu, kataloğu gelecekte bilinmeyen canlıların tanınmasında kullanacak.

Bilim adamları barkod kataloğunun, bir arama motoru gibi değerlendirilebileceğini belirtiyor. Proje tamamlandığında, sahasında araştırma yapan bir bilim adamı, gördüğü yeni bir canlıyı el bilgisayarına girecek, barkodu olup olmadığına bakacak ve gerekirse barkodlayacak. Bilim adamları barkod sisteminin, bir anlamda son 200 yıllık tüm biyolojik bilgiyi bir veri tabanında toplayacağını dile getiriyor. Barkod kataloğunun oluşturulması için dünyadaki tabi hayat müzeleri, hayvanat bahçeleri, araştırma kurumları ve bilim dünyası seferber olacak. Büyük Barkod Projesi Nuh'un Gemisi, üç alt proje ile başlayacak. Önce bilinen tüm kuş türleri barkodlanacak. Deniz canlılarının bilinen 23 bin türü barkodlandıktan sonra, son projede Orta Amerika'daki 8 bin bitki türü kayda geçirilecek. Her bir canlının genetik testten geçirilerek analiz edilmesi ve barkodlanması, 1 buçuk Euro'ya (2.7 YTL) mal olacak. Barkod sisteminin ekoloji açısından önemine dikkat çeken bilim adamları, kataloğun canlıların hayat alanlarının korunmasına da yarayacağını vurguluyor.

Reklam
Reklam