Ankara - AA- Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt (ATASE) Başkanlığı Stratejik Araştırma ve Etüt Merkezi (SAREM) Ekonomik Araştırma Kurulu Bşkanı Dr. Öğr. Albay Hakkı Soylu, Türkiye'nin, enerji arzındaki açığını kapatmada hem dışa bağımlılığını azaltmak, hem de kaynak çeşitliliği yaratmak suretiyle enerji güvenliğini sağlamak bakımından nükleer enerjiyi ciddi bir seçenek olarak değerlendirmesinin uygun olacağını bildirdi.
Albay Soylu, Silahlı Kuvvetler Dergisi'nin Nisan sayısında yayımlanan "Türkiye'de Elektrik Enerjisi ve Türkiye'nin Nükleer Enerji İhtiyacı" konulu makalesinde, Türkiye'de son yıllarda yakalanan yüksek büyüme hızlarına paralel olarak elektrik talebinde de önemli artışlar yaşandığını belirtti.
Albay Soylu, Türkiye'de 1990 yılında 57,5 milyar kilovat saat (kWh) olan elektrik talebinin, 2006 yılında 3 kat artışla 174,2 milyar kWh'e ulaştığına dikkati çekerek, Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ) Genel Müdürlüğünün tahminlerine göre, 2020 yılında elektrik enerjisi talep miktarının 406 milyar kWh olacağını vurguladı. Soylu, Türkiye'de elektrik üretiminde 2006 yılı rakamlarına göre ana kaynağın yüzde 44 oranında doğal gaz olduğunu, bunu yüzde 25 ile hidrolik kaynakların takip ettiğini kaydetti.
Türkiye'nin tükettiği petrolün yüzde 92,4'ünü, doğal gazın yüzde 97,2'sini ithal ettiğini, doğal gazın yüzde 63,9'unun ise tek kaynak olarak Rusya Federasyonu'ndan alındığını, enerji üretiminde kullanılan taş kömürünün yüzde 90'ının da ithal edildiğini belirten Albay Soylu, "Elektrikte kaynak itibarıyla yurt dışına bağımlılık oranı yüzde 50'yi aşmış durumdadır" dedi.
Ülkelerin enerji portföylerinde nükleer enerjinin yüzde 16'lık oranla önemli bir yer tuttuğuna dikkati çeken Albay Soylu, halen dünyada 439 nükleer santralin faaliyet gösterdiğini, inşa halinde 33, planlaması tamamlanmış 94 ve proje safhasında 222 nükleer santral bulunduğunu bildirdi. Albay Soylu, dünyadaki kurulu nükleer gücün şu anda Türkiye'deki elektrik üretim miktarının 9 katına denk geldiğini ifade etti.
Gelişmekte olan ülkelerin enerji tüketimindeki paylarının gelecek dönemde belirgin bir şekilde artacağına işaret eden Albay Soylu, "Küresel güçlerin yer alacağı bu mücadelede Türkiye'nin enerji ihtiyaçlarını ithalat yoluyla karşılaması daha da güçleşebilecektir" dedi.
Albay Soylu, 2016 yılına kadar yeni yatırımlar yapılmadığı takdirde Türkiye'nin 84,1 ila 153,5 milyar kilovat saat elektrik enerjisi açığıyla karşı karşıya kalmasının söz konusu olacağını bildirdi.