Nükleer güvenliğe ilişkin uyulması gereken esaslar belirlendi

Bir sahada nükleer güç santrali kurulabilmesi için nükleer güvenliğe ilişkin olarak uyulması gereken esaslar belirlendi.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun "Nükleer güç santrali sahalarına ilişkin yönetmeliği" Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Buna göre, bir yerin nükleer güç santral sahası olarak uygunluğunun değerlendirilmesinde önerilen yerde meydana gelebilecek doğal ve insan kaynaklı dış olayların etkileri, santralden salınabilecek radyoaktif maddelerin bireylere veya çevreye taşınımını etkileyebilecek saha ve yer karakteristikleri, acil durum önlemlerinin uygulanabilirliğini etkileyebilecek nüfus yoğunluğu ve dağılımına ilişkin bilgiler ile diğer yer karakteristikleri dikkate alınacak.

Reklam
Reklam

Eğer bu üç hususa ilişkin olarak yer değerlendirmesi sırasında belirlenen zaafiyetlerin tasarım özellikleri, korunma önlemleri veya idari prosedürler ile giderilebileceği gösterilemiyorsa, sahanın uygun olmadığına karar verilecek.

Nükleer güç santralinin güvenliğini etkileyebilecek tüm yer karakteristikleri ile santrale ait işletme durumları ve kaza koşullarının olası radyolojik etkilerine maruz kalabilecek bölgenin doğal çevre karakteristikleri araştırılacak ve değerlendirilecek. Bu karakteristiklerin hepsi santralin tüm ömrü boyunca izlenecek.

Önerilen nükleer santral yeri, doğal ve insan kaynaklı dış olaylar kapsamında güvenlik açısından önemli olabilecek bütün yer karakteristiklerini ortaya koyacak ayrıntıda araştırılacak.

Saha ve çevresindeki olası tüm doğal olaylar ile insan kaynaklı olay ve faaliyetler belirlenecek ve santralin güvenli işletimi açısından değerlendirilecek. Bu değerlendirme sonucunda, doğal veya insan kaynaklı dış olaylar arasından önemli olanlar belirlenecek. Değerlendirme sırasında, mümkünse, santralin tüm ömrünü kapsayan bir zaman süresi için tahmin edilebilir değişimler de gözönüne alınacak.

Reklam
Reklam

Yer değerlendirilmesinde, santralin normal işletme koşulları dikkate alınarak santralden potansiyel radyoaktif salımlara ilişkin uygun tahminler yapılacak ve santralin bölge üzerindeki potansiyel etkileri incelenecek. Bu tahminler ve sonuçları tesisin tasarımı incelenirken teyit edilecek.

Nükleer güç santralinden salınabilecek radyoaktif maddelerin halka ve çevreye ulaşabileceği doğrudan veya dolaylı yollar tanımlanacak ve değerlendirilecek.

Belirlenen tesis veya faaliyetler ile içerdiği tehlikenin kaynağına ilişkin gerekli tüm bilgiler derlenerek, tesis veya faaliyete ilişkin olarak meydana gelebilecek tehlikeli olaylar, bunların yaratabileceği olası tehlikeler ve santrale etkileri belirlenecek

Diğer taraftan, meteorolojik olaylar, taşkın gibi hidrolojik doğal dış olaylar, deprem gibi jeolojik olaylara dönük olarak da değerlendirmeler yapılacak ve bilgiler toplanacak.

Söz konusu yönetmelik ile 25 Şubat 2000 tarihli "Nükleer Güç Tesislerinde Yer Seçimi ile İlgili Genel Güvenlik Kuralları Yönetmeliği" yürürlükten kaldırıldı.

Reklam
Reklam

AA