Nükleer santral alanında hava ve yer hareketleri sürekli izleniyor

Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli Beldesine kurulması planlanan nükleer santral sahasındaki yer ve hava hareketlerinin...

Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli Beldesine kurulması planlanan nükleer santral sahasındaki yer ve hava hareketlerinin sürekli izlendiği bildirildi. Saha içine kurulan 12 deprem izleme istasyonunun uydu aracılığıyla sürekli sismik hareketleri Kandilli Rasathanesine aktardığı ifade ediliyor. Meteoroloji izleme istasyonunun ise 2 bin metre yükseklikteki rüzgar, sıcaklık ve nem hakkında bilgi verdiğini kaydediliyor.
Büyükeceli Beldesine kurulacak Akkuyu Nükleer Santral yeri gazetecilere gezdirildi. Çevresi tellerle çevrili olan ve kapısındaki güvenliğin kimsenin girmesine izin vermediği alanı Akkuyu NGS Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov diğer yetkililerle birlikte basın mensuplarına gösterdi. 2013 yılında inşaatına başlanması beklenen nükleer santralde herhangi bir faaliyet bulunmazken girişteki ve alanın çeşitli yelerindeki
meteorolojik cihazlar dikkat çekti. Burada gazetecilere açıklamada bulunan NGS Büyükeceli Bilgilendirme Merkezi Başkanı Eyüp Lütfi Sarıcı, ÇED raporu ile ilgili gelişmeler hakkında bilgi verdi. Sarıcı kurulacak santralin 9 şiddetindeki bir depreme dayanıklı şekilde yapılacağına dikkat çekerken inşaat başlamadan önce kurulan cihazlarla hava ve yer hareketlerinin sürekli izlendiği bilgisini verdi.
Kurulan meteoroloji izleme istasyonunun gönderdiği sinyallerle 2 bin metre yükseklikteki sıcaklıktan, neme ve rüzgara kadar bütün hava hareketlerini ölçtüğünü ifade eden Sarıcı,
“Bunu ölçmesinin nedeni orada faal olan rüzgar yönünü bulmak, hakim olan mevsim sıcaklığını bulmaktır. Sürekli ölçüm yapılarak ortalamalar alınıyor. Buna göre nem olabilir, sıcaklık olabilir, rüzgar yönü olabilir. Bununla hava sıcaklığı belli olacak. Nem oranı belli olacak. Rüzgarın hakim olan yönü belli olacak.” diye konuştu.
Gerçek olmasa bile kaza senaryoları düşünülerek çalışmaların bu yönde sürdürüldüğünü anlatan Sarıcı şöyle devam etti: “Çeşitli kaza senaryoları düşünülüyor. Rüzgarın hakim olan yönüne göre hesap yapılıyor. Eğer bir radyoaktive bırakılacak olsa ne kadar bir radyasyon dağılımı görmüş oluruz diye onu takip etmek için. Gerçek değilse de senaryolar yazıyorlar. Bunun için hakim rüzgarı bileceksin ki o günün şartları göre bir tedbir alınsın."
Bu cihazın geçmişte kullanılmayan bir cihaz olduğunu anlatan Sarıcı, “Şimdi son modern cihazlar buraya getirilerek hem uluslararası bilgilendirme açısından burada toplanan bilgiler verilecek. Ayrıca ÇED raporundaki değerlendirmelerde kullanılacak.” diye konuştu.
Sahada bulunan 12 deprem izleme istasyonunun ise bütün sismik hareketleri uydu aracılığıyla Kandilli Rasathanesine bildirdiğini ifade eden Sarıcı, aynı bilgilerin kendi kuruluşlarına da aktarıldığını kaydetti. Sarıcı, MSK-64 skalasına göre maksimum 9 şiddetine kadar dayanıklı bir santral yapılacağını ifade ederken 10 şiddetindeki bir depremde ise değil santralin insanlar bile kaybolabileceğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz