Japonya’daki Fukuşima nükleer santrallarında 3 reaktörde birden sızıntı tehlikesi başgösterdi. Önceki gün dış binası patlayan bir numaralı reaktörden sonra 3 numaralı reaktörde de benzer bir patlama gerçekleşmesi an meselesi. İkinci santraldaki alarm da nükleer tehlikeyi daha da artırdı. Santrallar çevresinde yaşayan 170 bin kişi radyasyon kontrolünden geçirilerek tahliye edildi. 160 kişi sızan radyasyondan etkilendi.
**[
](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/ve-korkulan-oldu/7489/192750/)**
DEPREM, tsunami ve nükleer felaketi bir arada yaşayan Japonya’da başkentin kuzeyindeki Fukuşimo Daiçi Nükleer Santralı’nda 3 reaktörde birden sızıntı tehlikesi başgösterdi. Önceki gün dış binası patlayan bir numaralı reaktörden sonra 3 numaralı reaktörde de benzer bir patlama gerçekleşmesi an meselesi. Fukuşima Daiçi Santralı’nın yakınındaki Fukuşima Daini Santralı’ndaki reaktörler de arıza alarmı verdi. İkinci santraldaki alarm nükleer tehlikeyi daha da artırdı. Santrallar çevresinde yaşayan 170 bin kişi radyasyon kontrolünden geçirilerek tahliye edildi. 160 kişi sızan radyasyondan etkilendi. Deniz kıyısında ve aralarında yakın mesafe bulunan 2 santralda de birden krizin çıkması Japonya dışındaki bölge ülkelerini de endişe sevketti. Önceki gün bir santralının dış binası havaya uçan Fukuşimo Daiçi’de Japon yetkililer kontrolü kaybetmek üzere.
Reaktörler eriyor
Korkulan en büyük tehlike ise reaktörlerin içindeki reaksiyon halindeki uranyum çubuklarının çelikten yapılmış koruma kabuklarını eritmesi ve tonlarca radyoaktif maddenin yayılması. Dün arızalanan 3 numaralı reaktörün daha büyük bir tehlike içerdiği açıklandı. Yetkililer, diğer reaktörlerde uranyum çubuklarının reaksiyon halinde olduğunu ancak patlama aşamasına gelen 3 numaralı reaktörde ise hem uranyum hem de platonyumun bulunduğunu belirttiler. Nükleer enerjiden sorumlu Devlet Bakanı Yukio Edano, 3 numaralı santralda meydana gelmesi beklenen patlamanın da bir önceki patlama gibi hidrojenle soğutma çalışmalarından kaynaklanacağını belirtti. Edano, sızan radyasyon miktarının sınırlı olduğunu belirterek, halktan panik olmamalarını istedi ve ellerinden geleni yaptıklarını da belirtti. Bakan ayrıca, “Henüz reaktörlerde tam erime aşamasına gelmedik. Şu an için reaktörler içindeki ısıyı kontrol altında tutuyoruz” dedi. Santralları işleten TEPCO şirketi, en büyük sıkıntıların reaktörlerin soğutma sistemlerini çalıştıracak elektrik enerjisi olduğuna dikkat çekerek, soğutma işleminin dizel motorlarla sağlanan elektrikle yürütülmeye çalışıldığını açıkladı.
Giriş-çıkış yok
Bölgeye giriş çıkışı kapatan Japon yetkililer, reaktörler içindeki basıncı azaltabilmek için aralıklarla buharı havaya saldıklarını ve bu nedenle açığa radyasyon çıktığını itiraf etti. Yetkililer, son çare olarak reaktörlerin bulunduğu çelik konteynırların içine deniz suyu boşaltmaya başladı. 40 yıllık santraldaki reaktörlerin içine boşaltılan tuzlu suyun, uranyum çubukları soğusa bile aylarca reaktörler içinde kalacağı belirtiliyor. Gelişmeleri yakından takip eden Uluslararası Atom Enerji Ajansı ise 1’den 7’ye kadar olan nükleer tehlike uyarısını Japonya için şimdilik 4’te tutuyor.
160 kişi hastanede
20 kilometre çapındaki bölgede halkı tahliye eden Japon ordusu, toplama merkezlerinde herkesi tek tek radyasyon ölçümünden geçiriyor. Şu ana kadar 160 kişide normalin üzerinde radyasyon tespit edildi. Yüksek oranda radyasyon bulunan kişiler hemen hastaneye kaldırıldı. Reaktörlerdeki soğutma çalışmasını yürüten ve özel koruyucu elbiseli 3 kişi de yoğun radyasyondan etkilendi. 3 kişinin durumlarının ağır olduğu belirtiliyor. Halka radyoaktif zehirlenmelere karşı etkili iyot tabletleri de dağıtılmaya devam ediyor.