Numan Kurtulmuş: En kötü senaryo 600 bin mültecinin gelmesi

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, Suriye sınırındaki mülteci akınana ilişkin yaptığı açıklamada, "En kötü senaryo 600 bin mültecinin gelmesi" dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısı Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapıldı.

Çankaya Köşkü'ndeki toplantı sonrası kameralar karşısına geçen Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kurtulmuş'un açıklamalarında öne çıkan başlık Türkiye sınırına olan mülteci akını oldu.

Türkiye'nin Suriye sınırındaki sivil ve askeri hareketleri yakından takip ettiğini söyleyen Kurtulmuş, "Yakın bir zamanda bu bölgede olabilecek en kötü senaryo 600 bine yakın yeni bir mülteci akınının Türkiye sınırına gelmesi olduğu değerlendirilmektedir" dedi.

Reklam
Reklam

Kurtulmuş'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Rus savaş uçaklarının bombardımanı altında sivil yerleşim yerlerinin de hedef alınması ve ciddi gelişmelerin yaşandığını görüyoruz.

Rus savaş uçaklarının desteğiyle yapılan 6 bin 200 sortinin yüzde 85'i ılımlı muhaliflere ve sivillere karşı yapılmış, buna karşın saldırıların yüzde 15'i DEAŞ hedeflerine yapılmış.

Rus uçaklarının bombardımanları ve rejimin karadan saldırılarıyla Lazkiye, İdlip, Hama ve Halep'te sahadaki gelişmeler hep birlikte izlenmiş.

Bunun sonucu olarak 65 bin kişinin Türkiye'ye, 135 bin kişinin de Suriye içinde olmak üzere, bu bölgedeki gelişmelerden etkilenen yaklaşık 200 bin kişinin göç ettiğini görüyoruz.

Azaz ve Cerablus arasındaki bölgede ise yaklaşık 960 binlik nüfus var ve bu nüfus her an hareketlenmeye muhatap olan bir kitledir. Buradaki sivil vatandaşların hareketlerini ve askeri hareketliliği son derece yakından takip ediyoruz. Türkiye teyakkuz içerisinde.

Sınırımızın öte yakasında olan gelişmeleri yakınen değerlendiriyoruz. Mülteci sorunu dahil bütün konularla yakından ilgileniyoruz. Yakın bir zamanda bu bölgede olabilecek en kötü senaryo 600 bine yakın yeni bir mülteci akınının Türkiye sınırına gelmesi olduğu değerlendirilmektedir.

Reklam
Reklam

Şu an itibariyle sınırın karşısında yer alan kamplarda 77 bin kişi ikame ediyor. Biz son 1 haftada 5600 Suriyeliyi de Türkiye sınırları içerisine aldık. Hedefimiz bu gelebilecek göç dalgalarını oralarda ağırlamak hizmetleri oradan verebilmektir.

Cenevre görüşmelerinde PYD'nin bir taraf olmasını Türkiye engellemiştir. Bu önemli bir adımdı. Türkiye ılımlı muhaliflerin görüşmede yer almasını telkin etmiştir. Artık lime lime edilmiş Suriye'nin daha fazla bu durum içinde kalmaması gerekir.

TERÖRLE MÜCADELE

Oradaki insanlarımızın gerçekten gönüllerinin, zihinlerinin ihya edilmesi zorunluluğu vardır. Silopi'de terör bütünüyle bitti. Hemen Silopi'den başlayarak, diğer ilçelerimizde ve yerleşim yerlerinde insanlarımızın zihinlerinin ve gönüllerinin yeniden ihya edilmesi için gerekli adımlar atılacaktır. Aynı şekilde bir inşa süreci de zorunludur."

Binlerce Suriyeli Türkiye sınırına dayandı

Halep ve çevresinden kaçan binlerce Suriyeli, Kilis'teki Öncüpınar Sınır Kapısı'nın karşı tarafında yoğunluk oluşturdu

Reklam
Reklam

Sınırda bekleyen Suriyeli Türkmen: Başka çarem yok

Hasan el Hüseyin, Suriyeli bir Türkmen. Sınırın diğer yakasında, Türkiye’ye girebilmek için bekleyen binlerce kişiden biri.

Hasan, iki yaşındaki oğlu ve eşiyle birlikte Türkiye’nin Bab es Selam’a 1,5 kilometre mesafede kurduğu mülteci kampında kendisine yer bulmaya çalışmış.

Hasan, sabah olunca yeniden sınır kapısının yolunu tutacağını söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

"Gündüzleri kapıda belki 10-15 bin kişi oluyor. Geceleri ise civar köylerden insanlar misafirperverlik yapıyor, kapılarını açıyorlar ortada kalanlara.

"Bir odada yüz kişinin yattığı bile oluyor. Sonra belki yardım gelir, belki bir çadır alırım, belki kapı açılır da geçerim diye sabah herkes bir umutla tekrar sınıra geri dönüyor."

Ancak çadır sayısı yeterli gelmemiş. Ailesiyle birlikte açıkta kalmış. Şans eseri karşısına çıkan biri, gel bu gece benim evimde kal demiş.

"Ben şanslıyım. Bu gece kalacak bir yer buldum. Yoksa sokaktaydım. Benim kadar şanslı olamayanlar da var." diyor.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: