Numan Kurtulmuş Sivas'ta

Cumhuriyet Üniversitesi'nde (CÜ) konferans vermek üzere Sivas'a gelen Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Başkanı...

Cumhuriyet Üniversitesi'nde (CÜ) konferans vermek üzere Sivas'a gelen Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Cumhuriyet Üniversitesi'nde (CÜ) vereceği 'Küresel Medeniyet Krizi ve Çıkış Yolu' konulu konferans için Sivas'a gelen HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, gazetecilerle kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltı sırasında Kurtulmuş'un yanına gelen 8 yaşındaki Fatma Nur Ildır, HAS Parti için yazdığı şiiri okudu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, gündemlerinin 12 Eylül davası olduğunu söyledi. 12 Eylül Darbesi'nde adı geçenlerin yargılanması ve sonucunda apoletlerinin sökülmesinin Türkiye'nin demokrasisisin geleceği açısından önemli olduğunu dile getiren Kurtulmuş, "Şu anda ana gündemimiz 12 Eylül davasıdır. Bugün saat 09.30'da mahkeme ilk duruşmasına devam etmek üzere tekrar açıldı. Zannediyorum raporla ilgili tartışmalarının ardından mahkemenin esas görüşmelerine geçilecektir. Bizim yıllardır söylediğimiz gibi, Türkiye darbeler dönemiyle hesaplaşmadığı takdirde, darbecileri mahkeme önüne çıkarmadığı takdirde geçmişteki karanlık noktaların hiçbirini aydınlatamaz. Bu durumda da demokratik bir Türkiye olmasının imkanı ve ihtimali olmaz. Dolayısıyla başından itibaren 12 Eylül 28 Şubat gibi, şu anda zaten failleri var olan, hayatta olan darbe dönemleriyle hesaplaşılmasının Türkiye demokrasisinin geleceği açısından fevkalade önemli olduğunu her vesile ile ifade ettik" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

12 Eylül 2010'da yapılan referandumda Türk milletinin ağırlıklı olarak 1980 ile hesaplaşılması için 'evet' oyu verdiğinin altını çizen Kurtulmuş, "Şimdiye kadar aradan 2 sene geçmiş olmasına rağmen geç kalınmıştır ama bu mahkemenin başlatılmış olması Türkiye demokrasisi açısından tarihi bir önem arz etmektedir. Şimdi bundan sonra, 'Evren Paşa'nın ve Şahin Tahsinkaya'nın sağlık sorunları, yaptıkları işlerin üzerinden zaman geçmesi, zaman aşımına uğradı mı, uğramadı mı, bu insanlar yaşlı insanlar, bunlara ceza verilebilir mi, verilemez mi, ceza verilirse uygulanır mı, uygulanamaz mı' gibi birtakım teknik ve hukuki tartışmalarının içerisinde olacağız. Böylece Türkiye'nin şimdiye kadar hem iç destekleri hem de dış destekleri arasında bulunan en kuvvetli ve en başarılı ihtilallerinden birisi olan 12 Eylül 1980'in yöneticileri, bu ihtilali yapanlar eğer mahkemede yargılanırsa ve sonucunda apoletleri sökülürse bu Türkiye'de tarihi ve unutulmaz bir adım olacaktır" şeklinde konuştu.

Kurtulmuş, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söyleyerek, "TBMM'de bununla ilgili bir araştırma komisyonunun açılacak olması doğru bir şeydir. Siyasetin boynunda borç olan mesele, Türkiye'de yeni bir anayasa yapılmasıdır" dedi.

Reklam
Reklam

Geçtiğimiz günlerde doğalgaza yapılan yüzde 18'lik zammı da değerlendiren HAS Parti Genel Başkanı Kurtulmuş, "Enerjide yüzde 18'lere varan doğalgaz zammı, gerçekten kabul edilebilir bir şey değildir. Bu Türkiye'nin kendi isteklerinden kaynaklanmıyor, doğru. Ama çok taraflı aktif ve şahsiyetli politika izlenebilirse enerjide de zaten belli ülkelere bağlı olmaktan Türkiye kurtulabilir" ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş daha sonra Sivas Valisi Ali Kolat'ı makamında ziyaret etti. Kolat, Kurtulmuş'a valilik balkonundan Sivas'ı tanıttı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: