Numara taşınabilirliği Ekim ayında devrede

ANKARA - Telekomünikasyon Kurulu Başkanı Tayfun Acarer, abonelerin telefon numaralarını değiştirmeden kullanabilecekleri numara taşınabirliğinin Ekim ayı sonu itibariyle resmen devreye gireceğini belirterek, " Numara taşınabirliği konusunda biz TK olarak son derece kararlıyız. Ekim ayı sonu itibariyle de çalışmalar bitecek" dedi.

Telekomünikasyon Kurulu Başkanı Tayfun Acarer düzenlediği basın toplantısında numara taşınabirliğinin yargıya taşındığını hatırlatarak, yargının bu konuda yürütmenin durdurulmasına red cevabı verdiğini ve yargı sürecinin devam ettiğini söyledi. Yürütmenin durdurulmasına verilen red cevabı nedeniyle kendi yollarına devam ettiklerini belirten Acarer, "Numara taşınabirliği çok önemli bir süreçtir. Rekabetin tesisi, kaynakların etkin kullanılması açısından çok önemli bir süreçtir. Bana göre de bir tüketici hakkıdır. Numara taşınabirliği bizim ilk kez dünyada uyguladığımız bir model değildir. Biz devam ediyoruz. İhale yapıldı sistem kuruldu yazılım yüklemeleri devam ediyor. Yargının kararı son derece önemlidir. Numara taşınabirliği konusunda biz TK olarak son derece kararlıyız çünkü bu doğal bir haktır. Eğer bu konuda çok ters olarak çıkacak bir sonuç Türkiyedeki mobil haberleşme sektöründe büyük değişikliklere yol açabilir. GSM'de kullandığımız telefon numaraları 3'üncü nesilde kullanılması bile zora girebilir. Üç tane numaranız varsa 3'üncü nesil için 3 tane daha telefon gerekebilir. Numara taşınabirliği konusu yapılması gereken bir uygulamadır. Konuyla ilgili operatörün de bu konuda çok fazla ısrarcı olmadığını düşünüyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam

YOUTUBE SİTESİNDEKİ SESLER TELEFON DİNLEMESİ DEĞİLDİR

İletişim Daire Başkanı ve eski Cumhuriyet Savcısı Fethi Şimşek de gazetecilerin telefonların dinlenmeleri hakkındaki sorularını cevaplandırdı. Şimşek, Youtebe sitesine kullanılan seslerin telefon dinlemesi olup olmadığıyla ilgili olarak, yapılan çalışmalar neticesinde söz konusu siteye konulan seslerin gerçek sesler olmadığının tespit edildiğini söyledi. Şimşek, seslerin herhangi bir telefon dinlemesi olmadığını belirterek, "Bu seslerin o üst düzey görevlilere ait olup olmadığını bilmiyoruz. Çünkü biz onların orjinal seslerini bilmiyoruz. Bunların bir telefon dinlemesi olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Türkiyedeki herhangi bir bir bilgisayardan ya da yurt dışındaki herhangi bir bilgisayardan konulmuş olabilir. İnternet ortamında seslerinin kendi rızası olmadan kişilik haklarının rencide olduğunu iddia eden ismi geçen görevliler ya da başkaları Cumhuriyet Savcılıklarına müracaat ederek soruşturma açılmasını isteyebilirler. Savcılıkta bu ses videosunun hangi ülkeden ve hangi bilgisayardan siteye konulduğunu ortaya çıkarabilir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

1 TEMMUZ'DAN İTİBAREN İTHAL EDİLECEK TELEFONLARDA TÜRKÇE KARAKTER ARANACAK

Acarer, telefonlarda türkçe sms uygulaması ile ilgili olarak, herhangi bir ertelemenin söz konusu olmadığını söyledi. Bu konuda bir aylık bir süre verildiğini kaydeden Acarer, "Türkçe karakterlerin olmaması 1998 yılında alınmış bir karardır. Türkiye'de 1994 yılından itibaren mobil haberleşme kullanılmaya başlanmıştır. Yaklaşık 10 senelik bir mağduriyet söz konusudur. Bizimde iki senedir üzerinde çalıştığımız birşeydir. Operatörlerden birisinin alt yapısının yetiştirilememesi için ek bir süre istemiştir. Diğer iki operatör başlamıştır. Asıl hedefimiz 1 Temmuzdan itibaren ithal edilecek telefonlarda bu şartı arayacağız. Kayıtlı olan 91 milyon telefonun bu özelliği yok. Biz de 1 Temmuzdan itibaren ithal edilecek olan telefonlarda bu karakterlerin olmasını isteyeceğiz" dedi.

500 NÜFUSUN ÜZERİNDEKİ YERLERDE KAPSAMA ALANINA GİRECEK

Acarer, haberleşmenin bir hak olduğunu küçük şehirlerde yaşayan insanların da mutlaka bu hizmetten faydalanması gerekitiğini belirterek, "3'üncü nesil ihalesi bu konuda bir araçtır. 3 GSM operatörü de bu konuda çok olumlu yaklaştılar İmtiyaz sözleşmesine göre çok düşük nüfuslu yerlere bu hizmetinin götürülmesinin zorunluluğu yoktur. 10 binin üzerindeki yerleşim yerlerinde kapsama zorunluluğu vardır ama üç operatörde bini üzerindeki yerleri kendi imkanları ile kapsayacaklarını yazılı taahhüt etmişlerdir. Sözlü olarak da 500 üzerindeki yerleri kapsayaklarını söylemişlerdir o söz de bana göre yazılı bir senettir. 2008'in sonuna doğru da bakanlar kurulu TK'ya yeni bir yetkinlendirme verecektir" dedi.

Reklam
Reklam

TÜRKİYE'DE KAÇ KİŞİNİN TELEFONU DİNLENİYOR

Telekomünikasyon Kurulu İletişim Daire Başkanı ve Eski Cumhuriyet Savcısı Fethi Şimşek de bir gazetecinin 'Türkiye'de kaç kişinin telefonu dinleniyor' sorusu üzerine telefonlarının dinlendiğini düşünerek kendilerine başvuran kimsenin olmadığını söyledi. Kişi sayısı olarakk 10'u geçmeyecek şekilde kendilerine bazı taleplerin geldiğini kaydeden Şimşek, söz konusutaleplerde de mahkeme kararına ilişkin hareket ettiklerini söyledi. Kaç kişinin dinlenip dinlemediğine ilişkin bilgileri basın ile paylaşamayacağının altını çizen Şimşek, "Dinleme faaliyetlerinin denetimine ilişkin sayılan MİT, Jandarma Genel Komuntanlığı ve Emniyet biriminin bize emanetidir" dedi. Şimşek, daha önce 'Cumhurbaşkanını bile dinleriz' sözlerinin hatırlatılması üzerine, "20 yıl Cumhuriyet Savcılığı yaptım. Bu sözü sarfetmedim. Türkiye'de Cumhurbaşkanının, başbakan'ın ya da bakanların, silahlı kuvvetleri mensuplarının ve YÖK üyelerinin ve benzeri kamu görevlilerinin nasıl yargılanacağı hangi hallerde soruşturma yapılacağı hususun Cumhuriyet Savcılarının takdiridir. Koşulları oluşuyorsa bu alanda hakim kararı alınır. Bunun anayasal prosedürünün çok zor olduğunu düşünüyorum. Bir Cumhurbaşkanı ile ilgili dinleme kararının mahkeme tarafından verilebileceğini düşünmüyorum. Bir Cumhurbaşkanı vatan hainliği suçu dışında hiçbir suçla ilgili yargılanamaz. Bu anlamda bir hakim kararının çıkacağını da düşünmüyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam