GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, kadınların eğitilmesi, ufuklarının genişletilmesi, gelir imkanlarına kavuşturulması ve toplumsal süreçlerin aktif katılımcısı haline getirilmesinin, kalkınma çabalarının etkinliğini artırdığını ve bu süreci hızlandırdığını söyledi.
Karahocagil, Nurdağı Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) binasının açılışında, ÇATOM projesinin GAP BKİ tarafından bölgede valiliklerle 1995'ten bu yana uygulandığını söyledi.
Proje kapsamında bölgede faaliyet gösteren ÇATOM sayısının 44 ve proje aracılığıyla ulaşılan kadın sayısının 205 bin olduğunu belirten Karahocagil, Gaziantep'te 2 ÇATOM'un faaliyet gösterdiğini bildirdi.
GAP Bölgesi'ndeki göstergelere bakıldığında, genel olarak sosyal gelişmişlik göstergelerinin yetersiz olmakla birlikte, kadınlara ilişkin göstergelerin daha geri durumda olduğunun görüldüğünü ifade eden Karahocagil, şöyle konuştu:
"Okuma-yazma düzeyinin düşüklüğü, çok çocukluluk ve temel becerilerden yoksun olma, kadınların toplumsal ve ekonomik yaşama katılımını engellemekte, üretkenliğini düşürmekte, gelecek kuşakların sağlıklı bir şekilde yetişmesini önlemektedir. Tüm bunların sonucu olarak kadınlar toplumsal yaşamın eşit bir katılımcısı olamamakta ve istihdam imkanlarından yararlanamamaktadır. Kadınlar özellikle kırsal alanlarda ekonomik üretim sürecinin içinde olduğu durumlarda bile bunun karşılığını alamamaktadır. Bu durum geleneksel toplumsal değerlerin olduğu kadar, kalkınma yöntem ve pratiklerinin de bir sonucudur. Bu durumda kalkınma çabalarında toplumun yarısı sürece katılabilmekte, diğer yarısı ihmal edilmektedir."
-Kadına yapılan yatırımın önemi
Kadına yapılan yatırımın, erkeklere oranla, çocukların ve hanenin refahına doğrudan yansıdığına dikkati çeken Karahocagil, şöyle devam etti:
"Dolayısıyla kadınların eğitilmesi, ufuklarının genişletilmesi, gelir imkanlarına kavuşturulması ve toplumsal süreçlerin aktif katılımcısı haline getirilmesi, kalkınma çabalarının etkinliğini artırmakta ve bu süreci hızlandırmaktadır. Yine bugüne kadarki deneyimler göstermektedir ki, kadınların eğitim düzeyi yükseldikçe ve istihdama katılımı arttıkça erken evlilikler azalmakta, doğurganlık ve sonuç olarak nüfus artış hızı düşmekte, çocukların eğitime devamlılığı ve başarı oranı yükselmekte ve genel olarak hane refahı iyileşmektedir."
Karahocagil, ÇATOM projesinin, toplum temelli, bütüncül, esnek ve katılımcı yaklaşımıyla GAP Bölgesi'nde kadınların içinde bulunduğu olumsuz koşulların ortadan kaldırılması yönünde atılmış önemli bir adım, yenilikçi ve hedef kitle açısından çekim merkezi olan bir model olduğunu ifade etti.
ÇATOM'un amacının kadınların kamusal hizmetlerden yararlanmasını ve kamusal yaşama katılımlarını, kadın istihdamını, kadın girişimciliğini artırmak, kadınları sosyal ve ekonomik yönden güçlendirmek, yerel koşullara uygun, katılımcı toplum kalkınması temelli tekrarlanabilir model ve modeller geliştirmek ve bu yolla toplumsal cinsiyet perspektifinin politika sürecinin her aşamasına dahil edilmesine katkıda bulunmak olduğunu dile getiren Karahocagil, şunları kaydetti:
"ÇATOM projesi kapsamında uygulanan eğitim, sağlık, yönetime katılım kapasitesini artırıcı, gelir getirici ve kadın istihdamını arttırıcı programları aracılığıyla kadınların daha güçlü bireyler olarak ülkemizde yaşanmakta olan hızlı kalkınma sürecinin aktif katılımcıları olmaları ve bu sürecin nimetlerinden erkeklerle eşit oranda yararlanmaları sağlanmaktadır."
Gaziantep Valisi Erdal Ata da konuşmasında, 2013 yılında her ilçede ÇATOM merkezi oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.
Toplumların kalkınmasında kadının iş hayatına katılmasının çok önemli yeri olduğunu dile getiren Ata, şunları anlattı:
"TÜİK rakamlarına göre Gaziantep'te kadınların iş hayatına katılma oranı yüzde 14. Çalışabilecek kadınlarımızın ancak ve ancak yüzde 14'ü çalışıyor. Bu oran Türkiye ortalamasının altında. Kadınlarımız çok zeki ve çalışkan. Meslek hayatım boyunca bunu gördüm. Kadınlarımız zamanında okutulsaydı bunların içerisinde doktor, öğretmen, ebe, hemşire gibi onlarca insan çıkıp bu ülkeye hizmete edecekti, daha faydalı olabileceklerdi. Temennimiz, bunlar yapılamamış ama hiç olmazsa bundan sonra onların toplum hayatına katılmalarını sağlamak."
Konuşmaların ardından Nurdağı ÇATOM binasının açılışı gerçekleştirildi. Kurdele kesiminin ardından katılımcılar ÇATOM binasını gezerek kurslarla ilgili bilgi aldı.
Açılış törenine Nurdağı Kaymakamı Abdulkadir Okay, Belediye Başkanı Orhan Yılmaz, GAP BKİ Başkan Yardımcısı Mustafa Kölmek, GAP BKİ Bölge Müdürü Mehmet Açıkgöz ile ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.
Muhabir: Orhan Çiçek / Sevil Çelik
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz