Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde görev yapan Profesör Doktor Nurşen Mazıcı açıklamalarıyla tepki topladı. 25 Temmuz 2016 tarihinde Habertürk'te yayınlanan Enine Boyuna programına konuk olan Nurşen Mazıcı'nın 15 Temmuz darbe girişimi hakkındaki açıklamaları tepki topladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın darbe girişimine karşı halkı sokaklara çağırmasını eleştiren Prof. Dr. Mazıcı'ya hem programın sunucusu Ece Üner, hem de programın diğer konukları tepki gösterdi. Bunun üzerine programın reklam arasında Nurşen Mazıcı canlı yayından çıkarıldı. Sosyal medyada da tepki gören Nurşen Mazıcı kimdir sorusuna yanıt aranıyor. Nurşen Mazıcı kimdir sorusunun yanıtı ve yaşananlar haberimizdedir.
PROF. DR. NURŞEN MAZICI CANLI YAYINDAN ÇIKARILDI
Prof. Dr. Nurşen Mazıcı, Habertürk'te yayınlanan ve Ece Üner'in sunduğu Enine Boyuna programına konuk oldu. Programda darbe girşiminde şehit olanların sayısından bahsedildiği esnada söz alan Mazıcı, "Size göre şehit, bana göre insanlar" dedi. Bu sözlere diğer konukların tepki göstermesi üzerine Mazıcı bu kez, "Ben bilimsel bir tespit yaparken şehit demek zorunda değilim. Şehitlik dini bir kavramdır" dedi. Rıza Saka, "İsminin önünde akademik ünvan olunca söylediği sözler bilimsel olmaz" dedi. Mazıcı ise "Buna siz mi karar vereceksiniz?" diye yanıt verdi. Saka "Halk sizin bunları söylemenizi beklemiyor. Sizi bu yüzden buraya çıkarmadılar" diyerek Mazıcı'nın sözleri için özür dilemesini istedi. Programın sunucusu Ece Üner'in uayrısına rağmen özür dilemeyen Nurşen Mazıcı, reklam arasında yayından çıkarıldı.
MARMARA ÜNİVERSİTESİ MAZICI'YI KINADI
Programın ardından Marmara Üniversitesi'nden yapılan açıklamada Prof. Dr. Nurşen Mazıcı'nın açıklamaları kınandı. Açıklamada; “Habertürk Televizyonunda 25 Temmuz Pazartesi günü yayımlanan Enine Boyuna Programında Prof. Dr. Nurşen Mazıcı’nın yapmış olduğu açıklamayı esefle karşılıyor, Türk demokrasisine karşı girişilen hain darbe girişiminin halkımızın kahraman direnişi ile engellendiği bir ortamda yapılan bu talihsiz açıklamayı Marmara Üniversitesi olarak kınıyoruz. Prof. Dr. Nurşen Mazıcı’nın akademik sorumluluktan uzak açıklamalarına karşı gereken yasal ve idari takibat en kısa zamanda başlatılacaktır. Kamuoyunun dikkatine saygıyla arz ederiz." ifadeleri kullanıldı.
NURŞEN MAZICI KİMDİR?
Nurşen Mazıcı, 16 Nisan 1958 tarihinde Malatya'da doğdu. Derme İlkokulu'nu, Hasan Varol Ortaokulu'nu ve Turan Emeksiz Lisesi'ni bitiren Mazıcı, önce Marmara Üniversite İletişim Fakültesi'nde, ardından ise Selçuk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi'nde lisans eğitimini tamamladı. Lisans eğitiminin ardından 1982 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi Bölümü'nde yüksek lisansını, 1988'de ise doktorasını tamamladı.
Mazıcı, 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nda araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1990-1993 yılları arasında Wisconsin ve Michigan Üniversitelerinde konuk bilim insanı olarak bulunan Nurşen Mazıcı ardından yurda döndü. 1994 yılında Anadolu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalında yardımcı doçent olarak göre yaparken, Londra’da doktora tez çalışmasının ardından kazandığı bir bursla Almanya’da Christian Albert Üniversitesi’nde Ulusal Güvenlik konusunda katıldığı kurstan başarı sertifikası aldı. Michigan Üniversitesi’nde Near East and North African Studies’de Siyaset Bilimi post doktorası sırasında üç yıl, Ortadoğu Ülkelerinde Demokratikleşme Süreci üzerinde çalıştı ve doçent oldu.
2000 yılında ABD'de Washington DC'deki National Archives'deki belgesel araştırmaları sonucunda profesör ünvanına yükseldi. Nurşen Mazıcı, halen 2005-2006 yılında Georgetown Üniversitesi’nde konuk öğretim üyesi olarak bulunduğu sırada başlattığı İki Dünya Savaşı Arasında Türk-Amerikan İlişkileri konulu belgesel çalışmasını devam ettirmektedir. Marmara Üniversitesi'nde görev yapan Prof. Dr. Nurşen Mazıcı'nın yayınlanmış beş kitabı bulunmaktadır.
Mazıcı ayrıca, 26 Haziran 2014'te kurulan ve erkek egemen rejimin yıkmayı hedefleğini, toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı, ayrımcılık karşıtı, emekten yana, çevreci, barış ve kardeşliği savunan, çoğulcu, katılımcı, tabandan demokrasi ilkelerini savunan, şiddet ve savaş karşıtı bir parti olduğunu beyan eden Kadın Partisi'nin kurucuları arasında yer almaktadır.