NY Times: "Gül tarihi ziyarette bulundu"

New York (AA)- ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistan'a tarihi bir ziyarette bulunduğunu" belirterek, "iki ülkenin milli takımları arasındaki bir futbol maçının liderleri birleştirdiği" yorumunu yaptı.

Gazetede İstanbul mahreciyle çıkan yazıda, Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaretinin iki ülkenin tarihinde "bir ilk" teşkil ettiği belirtildi.

Ziyaretin, diplomatik ilişki kurmayan iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için yapılan "sembolik bir jest" olarak görüldüğü yorumu yapılan yazıda, iki ülkenin 1915 olaylarına ilişkin olarak derin anlaşmazlıkları olduğu kaydedildi.

Reklam
Reklam

Gazete, Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan tarafından Türkiye ile Ermenistan'ın A Milli Futbol Takımlarının 19. Dünya Kupası Avrupa elemelerinin Erivan'daki maçını izlemek üzere ülkeye davet edilen Cumhurbaşkanı Gül'ün daveti, "her iki ülkedeki yoğun muhalefete karşın kabul ettiği" ve iki ülke arasındaki ilişkileri iyileştirmek için bir "fırsat" olarak değerlendirdiğini yazdı.

Cumhurbaşkanı Gül ve Sarkisyan'ın dün Erivan'da yaptıkları açıklamalara yer verilen yazıda, Rusya'nın Gürcistan'daki son askeri faaliyetlerinin iki ülke arasındaki "yakınlaşmaya" katkıda bulunduğu yorumu da yapıldı. Gazetede Türkiye'nin Gürcistan krizi karşısında, aralarında Ermenistan'ın da bulunduğu 5 komşu ülkeyle siyasi ve ekonomik bağlantıları cesaretlendirmek için Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu önerisinde bulunduğu da belirtildi.