NYT: "BM'nin Türkiye'ye boyun eğmesi rezillik"

Türkiye'nin itirazları üzerine BM'nin "Ruanda Soykırımı" sergisini ertelemesi, New York Times gazetesince sert dille eleştirildi.

NYT, başyazısında "Ermeni soykırımı"nın Hitler'i cesaretlendiği iddiasına yer verirken "BM yetkililerinin Türkiye'nin taleplerine boyun eğmesini" rezillik olarak nitelendirdi. New York Times gazetesi, "Türkiye ve BM'nin Örtbas Etme Çabası" başlıklı başyazısında Osmanlı döneminde Türk milliyetçilerinin 1.5 milyon Ermeni'yi öldüren bir "imha" kampanyasını başlattığını öne sürerek "20. yüzyılın ilk soykırımı idi. Dünya fark etti ancak hiçbir şey yapmadı böylece Hitler, 1994 yılında Ruanda'nın Hutu liderleri ve Sudan'ın şimdiki Başkanı Ömer Hasan El Başer gibi daha sonra soykırımı uygulayanları cesaretlendiren bir örnek verdiler" diye yazdı.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin uzun bir süreden beri soykırımı reddetmeye çalıştığını belirten NYT, modern Türkiye'de "Ermeni soykırımı" ifadesini kullananların cezalandırıldığına dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Bu, BM yetkililerinin Türkiye'nin taleplerine boyun etmesini ve Ruanda soykırımının 13. yıldönümü nedeniyle bu hafta BM Merkezinde açılması öngörülen sergisinin Ermenilerin kitle katliamına değindiği için bloke etmelerini daha rezil bir hale getiriyor."

BM'nin "korkak" yeni yönetimi

NYT, Ankara'nın, serginin soykırımın uluslararası hukukta suç olarak tanındığını anlatan bir cümleden rahatsızlık duyduğunu belirterek "Sergiyi düzenleyen, merkezi İngiltere'de olan soykırım karşıtı grubu ‘Türkiye'de' ifadesini çıkartmaya hazır idi. Ancak bu BM'nin korkak yeni liderliği için yeterli olmadı ve sergi süresiz olarak ertelendi." Gazete şöyle devam etti:

"Türk liderleri, şimdiye kadar Ermeni soykırımı konusunda tartışmalarına her sansür uygulamaya çalıştıklarında dikkatlerin konuya daha geniş bir biçimde çevirmesine ve bugünkü demokratik Türkiye ile uzak geçmişte işlenen suç arasında bağlantı kurulmasına neden olduklarını fark etmemeleri gariptir. Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ve tecrübesiz ekibine gelince, uluslararası hukukun simgesi ve soykırıma karşı lider bir ses olması gereken BM'ye onurlu ve etkin bir biçimde hizmet verebilmeleri için daha çok öğrenmeleri gerektiğini bir kez daha gösterdiler."

Reklam
Reklam

ANKA