NYT: Enerji özelleştirmeleri yavaş

Türkiye’de yenilebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesinde adımlar atıldığı ancak Türk hükümetinin enerji piyasalarını özelleştirmede “yavaş” hareket ettiği öne sürüldü.

New York Times gazetesi, alternatif enerji alanındaki yatırımcıların, “Türk hükümetinin enerji piyasalarını özelleştirmede yavaş hareket etmesinin kendilerini kaygılandırdığını” söylediklerini yazdı.

New York Times gazetesi, çeşitli ülkelerde enerji alanındaki atılan adımların değerlendirildiği özel bir dosya kapsamında yayımladığı Türkiye’ye ilişkin geniş, haberinde Türkiye’nin alternatif enerji için temelleri attığını belirtti. Ancak gazete, atılan bu adımlara karşın “Yenilebilir enerji projelerine yatırım yapanların bazılarının, Türk hükümetinin, enerji piyasalarını özelleştirmede ve ülkenin rüzgar enerjisini yaratma kapasitesinden yararlanmadaki yavaşlılığının kendilerini kaygılandırdığını söylediklerini”ni belirtti.

Reklam
Reklam

Türkiye’nin, ülkeyi AB kurallarına yaklaştırmak amacıyla 2005 yılında bir Yenilebilir Enerji Yasası’nı onayladığı ancak hükümetçe alım fiyatı garantisine ilişkin tarifelerin, çoğu Avrupa ülkelerinden düşük olduğu için yatırımcılar açısından “cesaret verici” görünmediği kaydedildiği haberde 2005 yasasında öngörülen değişikliğin, Parlamento’nun gündeminde bulunduğu, yatırımcıların bu değişikliğin sistemi iyieştirebileceğini ifade ettiklerini kaydetti.

Rüzgar enerjisine yatırım yapan Mitra şirketinin müdürü Murat Özkanat’ın, Türkiye her yıl başka ülkelere petrol, gaz ve elektrik için 50 milyar dolar ödüyor ve şimdi harekete geçmezsek 2023’de 100 milyar dolara çıkacak” uyarısını aktaran gazete, Türkiye’deki en büyük rüzgar enerjisi projesi olan, Zorlu Grubu'nun Osmaniye’deki Gökçedağ Rüzgar Çifliği Projesine de dikkat çekti.

NYT, 210 milyon euroluk Gökçedağ projesinin finansmanın, aralarında Dünya Bankası’na bağlı Uluslararası Finansman Kurumu dahil olmak üzere, çeşitli kaynaklardan sağlandığını, bunun da, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın Türkiye’de desteklediği ilk proje olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Buna karşın gazete, Türkiye’deki rüzgar enerjisi sektörünün gelişmesinin çevreçiler arasında kaygı yarattığına işaret ederken Doğa Derneği Başkanı Güven Eken’in açıklamalarına da yer verdi.

Güven Eken, rüzgar enerjisinin başka enerji türlerine göre daha temiz olmasına rağmen vahşi kuşların varlığına zarar verebileceğini vurgularken “Bu, rüzgar gücünün kesinlikle zararlı olacağı anlamına gelmez ama konunun, bio çeşitlilik açısından uygun bir biçimde incelenmesi ve değerlendirilmesi lazım" diye konuştu. (ANKA)