Yükseköğretim kurumunda alkollü içki içen, kuruma ait kapalı ve açık mahallerde yetkililerden izin almadan toplantılar düzenleyen öğrencilere bir haftadan bir aya kadar okuldan uzaklaştırma cezası verilecek.
Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yükseköğretim kurumları öğrencilerine verilecek disiplin cezaları ile soruşturma usul ve esaslarını düzenleyen yönetmelik, önlisans, lisans, yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık veya sanatta yeterlilik öğrenimi gören tüm öğrencileri kapsayacak. Yönetmeliğe göre, öğrencilere kınama, uyarma, bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırma, bir ve iki yarıyıl için uzaklaştırma ile çıkarma cezaları verilecek. Yönetmelik hükümlerine göre uyarma cezasını gerektiren disiplin suçları şunlar:
"Yükseköğretim kurumu yetkililerince sorulan hususları haklı bir sebep olmadan zamanında cevaplandırmamak. Yükseköğretim kurumu yetkililerince tesbit edilen yerler dışında ilan asmak. Yükseköğretim kurumunun izniyle asılmış duyuruları, program ve benzerlerini koparmak, yırtmak, değiştirmek, karalamak veya kirletmek."
Kınama cezasını gerektiren disiplin suçlar ise istenilen bilgileri eksik veya yanlış bildirmek,
ders, seminer, uygulama, laboratuvar, atölye çalışması, bilimsel toplantı ve konferans gibi çalışmaların düzenini bozmak, izinsiz afiş ve pankart asmak, asılmış duyuruları, program ve benzerlerini koparmak, yırtmak, değiştirmek, karalamak veya kirletmek, sınavlarda kopyaya teşebbüs etmek.
-TOPLANTILAR DÜZENLEYENE BİR AY UZAKLAŞTIRMA-
Öğrenme ve öğretme hürriyetini, disiplin soruşturmalarının yürütülmesini engeleyen, başkasına ait belgeyi kullanan, yükseköğretim kurumunda kişilerin şeref ve haysiyateni zedeleyen sözlü veya yazılı eylemlerde bulunan, yükseköğretim kurumunda alkollü içki içen yükseköğretim kurumuna ait kapalı ve açık mahallerde yetkililerden izin almadan toplantılar düzenleyen öğrencilere, bir haftadan bir aya kadar okuldan uzaklaştırma cezası verilecek. Yükseköğretim kurumu personeli ve öğrencilerini tehdit eden, kurumlarda işgal ve benzeri fiillerle hizmetleri engelleyici eylemlerde bulunan, kurum personeli ve öğrencilerine fiili saldırıda bulunan, hırsızlık yapan yükseköğretim kurumu bünyesinde mevcut bina, demirbaş eşya ve benzeri malzemeyi tahrip etmek veya bilişim sistemine zarar veren sınavlarda kopya çeken veya çektiren, seminer, tez ve yayınlarında intihal yapan öğrenciler bir yarıyıl uzaklaştırma cezası alacak.
-ÖRGÜT ADINA FAALİYETTE BULUNAN OKULDAN ATILACAK-
Yönetmeliğe göre, yükseköğretim kurumu görevlilerine ve öğrencilere karşı cebir ve şiddet kullanarak görevin yapılmasına engel olan, cebir veya tehditle suç sayılan bir eylemi düzenlemeye veya böyle bir eyleme katılmaya zorlayan, kurum içerisinde uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanan, taşıyan veya bulunduran, tehditle kopya çeken, kendi yerine başkasını sınava sokan cinsel tacizde bulunan, patlayıcı madde taşılan öğrencilere verilecek ceza ise iki yarıyıl uzaklaştırma. Mahkeme kararıyla kesinleşmiş olmak kaydıyla, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, böyle bir örgütü yönetmek veya bu amaçla kurulan örgüte üye olmak, üye olmamakla birlikte örgüt adına faaliyette bulunmak veya yardım etmek, uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri satmak, satın almak, başkalarına vermek ve ticaretini yapmak, ateşli silahlarla, mermilerini ve bıçaklarla saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel olarak yapılmış bulunan diğer aletleri, patlayıcı maddeleri kullanmak, kişilerin vücudu üzerinde cinsel davranışlarda bulunmak suretiyle cinsel dokunulmazlıklarını ihlal etmek ise okuldan çıkarma cezası gerektiren eylemler. Disiplin cezası verilmesine neden olan eylemin tekrarlanması halince bir derece ağır ceza uygulanacak. Disiplin suçunun tekrarlanması halinde yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası verilemeyecek.
-DİSİPLİN CEZASINA DAVA AÇILABİLECEK-
Disiplin soruşturmasını açmaya yetkili kişiler ise rektör, dekan, enstitü müdürü ve müdür.
Disiplin soruşturmasına olayın öğrenilmesini müteakip derhal başlanacak. Soruşturma, onay tarihinden itibaren 15 gün içinde sonuçlandırılacak. Yönetmeliğe göre, soruşturmacı tanık dinleyebilecek, keşif yapabilecek ve bilirkişi görüşü alabilecek. Hakkında disiplin soruşturması açılan öğrenciye suçun ne olduğu bildirilecek. Öğrencinin savunmasını yazılı olarak sunmayı talep etmesi halinde kendisine 3 günden az olmamak üzere süre verilecek.
Soruşturma sonunda düzenenlenen raporda öğrenciye verilecek disiplin cezası da yer alacak.
Disiplin cezası vermeye yetkili amirler cezaları, soruşturmanın tamamlandığı günden itibaren engeç 10 içinde karar vermek zorundalar. Disiplin soruşturması sonunda verilen disiplin cezası, soruşturma açmaya yetkili amir tarafından öğrenciye, burs veya kredi veren kuruluşa ve yükseköğretim kurumuna aktarılacak. Üniversiteden çıkarma cezası alan öğrencinin durumu ise Yükseköğretim Kuruluna, ÖSYM'ye, emniyet makamlarına ve ilgili askerlik şubelerine bildirilecek. Disiplin amirleri ve kurullarınca verilen disiplin cezalarına karşı 15 gün içinde üniversite yönetim kuruluna itiraz edilebilecek. Verilen cezalara karşı, itiraz hakkı kullanılmadan da idari yargı yoluna başvurulabilecek.
ANKA