Farklı dillerden gelen birçok kelimeyi hazinesine kabul etmiş olan Türkçe, bu kelimeleri zaman içinde Türkçeleştirmiştir. Yazımında en çok hata yapılan kelime türlerinden biri de yabancı kökenli bu kelimelerdir. İki ya da üç farklı kelimenin bir araya gelmesi ile oluşturulan birleşik türdeki kelimelerin ayrı ya da bitişik yazılması konusunda da sık olarak hata yapılır. Herhangi türde bir kelimenin yazımında hata yapılmaması için oluşturulan Türkçe yazım kurallarında bir kelimenin hangi durumda ayrı ya da bitişik yazılacağı belirlenmiştir.
Türkçede kelimelerin ayrı ya da bitişik yazılması için farklı kurallar bulunur. Buna göre ayrı yazılması gereken birleşik türde kelimeler öncelikle etmek, eylemek, olmak, edilmek gibi yardımcı fiiller ile oluşturulan birleşik türde kelimelerdir. Ayrıca bir araya gelen kelimelerin hiçbiri ya da ikinci kelimesi anlam ya da ses değişikliğine uğramazsa ayrı olarak yazılması gerekir. O zaman kelimesi de bir araya gelen o ve zaman kelimeleri herhangi bir anlam değişikliğine ya da ses düşmesine uğramadığı için yazımı ayrı olması gereken birleşik ifadeler arasında yer alır.
O ve zaman kelimelerin bir araya gelmesi ile oluşan birleşik türdeki o zaman ifadesi de ayrı yazılmalıdır. O zaman TDK (Türk Dil Kurumu) internet sayfasında da ayrı olarak yazılmıştır. Bitişik olarak yazılması yazım hatası kabul edilir. Türkçe yazım kuralları gereğince o zaman yazımı ayrı olmalıdır. Kelimelerin ve ifadelerin ayrı yazılması gereken bazı diğer durumlar da şunlardır: Hayvan türlerinden birinin ismi ile oluşanlar, bitki türlerinden birinin ismi ile oluşturulanlar, yol ya da ulaşım ile ilgili oluşturulan birleşik kelimeler.
Bir kelimenin bitişik yazılması gereken durumlar da Türkçe yazım kuralları ile belirlenmiştir. Bu kurallara göre o zaman doğru yazılışı da bitişik olduğu takdirde yazım yanlışı yapılmış demektir. O ve zaman kelimeleri bir araya gelirken anlam değişikliğine uğramadığı için bitişik yazılması doğru olmaz. Kelimelerin bitişik yazılması gereken diğer durumlar şu şekildedir: Ses düşmesine uğramış olan kelimeler, özgün hallerinde tek heceli olan bazı Arapça kökenli olan kelimeler (edilmek, olunmak, etmek, eylemek) hastalık isimleri, oyun isimleri, gök cisimlerinin isimleri.