"Obama artık Türkiye'yi erken ziyaret etmez"

LONDRA (ANKA) – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos panelini terk etmesi konusu, prestijli yabancı haftalık dergileri de meşgul ediyor.

The Economist dergisi, son sayısında "Öfke nöbetleri" başlıklı yazısında "Davos'ta dramatik bir biçimde çıkıp gitmesinin Erdoğan konusunda yeni soru işaretlerini yarattığı"nı savunurken "Sayın Obama'nın artık Türkiye'yi erken ziyaret etmesi olasılığı çok az" görüşünü de dile getirdi. İngiliz The Economist dergisi son sayısında, Davos olayını "Öfke Nöbetleri" başlıklı bir yazıda değerlendirdi. Davos panelinden "dramatik bir biçimde çıkıp gitmesi, Recep Tayyip Erdoğan konusunda yeni soru işaretlerini yarattı" diyen dergi, "Planlı mıydı?, ya da Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan kontrol mu kaybetti?" sorularını sorduğu yazısında "Sayın Erdoğan, Davos'ta İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile paneli terk etmesi kendisini Kemal Atatürk'den bu yana en çok konuşulan Türk lideri haline getirdi" yorumunu da yaptı.
Davos olayının Türkiye'nin İsrail ile "stratejik ittifakı", "Erdoğan'ın Türkiye'ye liderlik yapıp yapamayacağı gibi konularda yeni bir tartışma tetiklediğini kaydeden dergi, Türkiye'nin NATO veya AB'den uzaklaşması veya İsrail ve Amerika ile askeri bağlarını kesmesinin söz konusu olmadığını da belirtti.

Reklam
Reklam

-"TERÖRÜ YENİDEN TARİF EDELİM" ÇAĞRISI MEMNUN ETMEDİ-

The Economist, Erdoğan'ı eleştirenlerin, seçmenlerini memnun etmeyi amaçladığını, böyle olması halinde amacına ulaştığını, halkın çok büyük bir bölümünün Erdoğan'ın Davos'taki tavrını desteklediğini yazdı. Erdoğan'ın Davos'ta meydan okumasının halkın, Osmanlıların birinci dünya savaşında uğradığı yenilgiden gelen "aşağalık" duygularını hafiflettiğini savunan dergi, buna karşın Erdoğan'ın davranışının İsrail ile Suriye arasında başarılı bir arabuluculuk yapması olasılığını azalttığını öne sürdü. Dergi şöyle devam etti:

"Barack Obama'ya yaptığı terörü yeniden tanımlama çağrısı, Hamas'a konulan etiketi kaldırmayı amaçlayan bir çağrı olarak algılandı. Avrupa ve Amerika, sessiz kalsa da yetkililer özel sohbetlerde mutsuz olduklarını ortaya koydular. Avrupalı bir diplomat, ‘(Davos atışmasının) Avrupa'da bıraktığı hissiyat, Sayın Erdoğan'ın sağı solu belli olmadığı' dedi. Sayın Obama'nın artık Türkiye'ye erken ziyaret etmesi olasılığı çok az."

Reklam
Reklam

The Economist, "Sayın Erdoğan'ın öfke nöbetleri yeni değil" ifadesini de kullandığı yazısında Erdoğan'ın Nabucco projesine ilişkin olarak AB'ye yaptığı uyarılara da dikkat çekerken "Türkiye, AB'nin önerdiği, eşcinselliğin küresel olarak suç olmaktan çıkarılması çağrısını içeren bir BM açıklamasına Suudi Arabistan ve Vatikan'ın yanında yer alarak karşı çıktı" da diye yazdı.

-"TÜRKİYE'NİN KIBRIS'TA YENİ TAVİZ VERMESİ GEREKECEK"-

İngiliz dergisi, bölgede artan ağırlığının nedeniyle AB'nin Türkiye'yi kucaklaşması gerektiği argümanına değinirken de bunun tersinin de geçerli olduğunu belirterek Türkiye'nin, laik, demokrat ve Batı'nın müttefiki olan tek Müslüman ülkesi olduğu için dünyada saygı gördüğünü savunurken İstanbul'daki bir Arap bankerinin, Arap yatırımcılarının Türkiye'ye "Ortadoğu'nun değil, Avrupa'nın bir parçası olarak gördükleri için aktıkları" sözlerine de dikkat çekti. Türkiye'nin Kıbrıs konusunda "yeni tavizler" yapması gerekeceği öne sürülen dergi, "Türkiye'nin, AB'nin verdiği son süre olan Aralık 2009'a kadar limanlarını Rumlara açmaması halinde üyelik müzakerelerinin tümüyle askıya alınabileceğini" de yazdı.

Reklam
Reklam