Obama: "Benim ailemde de müslümanlar var"

WASHINGTON (İHA) - ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'daki ilk mülakatında, İslam dünyasına hitap ederek ABD'nin Müslümanların düşmanı olmadığını mesajını verdi.

ABD Başkanı olarak ilk mülakatını El Arabiya kanalına veren Obama, İslam dünyasıyla ilişkilerin karşılıklı saygı ve ortaklık esasına göre yeniden şekillendirmek istediklerini ifade etti.

Obama, yeni yönetimin, nükleer programı konusunda İran'la diplomatik ilişkilerin başlatılmasına istekli olduğunu söyledi.
Kendi ailesinde de Müslümanların olduğunu ifade eden Obama, Amerika olarak kendilerinin de hata yaptığını ancak ABD ile İslam dünyası arasında geçmişte yaşanan saygı ve işbirliğini yeniden oluşturabilecekleri, bunun önünde bir engel bulunmadığını kaydetti.

Reklam
Reklam

İran konusunda, seçim kampanyalarında rakiplerinin tepkisini çeken açıklamalarını tekrarlayan Obama, Washington'ın İran'la konuşmaya istekli olmasının öneminine dikkat çekti.

Dış politika ekibinin, İran'la diplomasinin ana hatlarını oluşturacağını belirten Obama, "Yemin töreninde yaptığı konuşmada ifade ettiğim gibi, İran gibi ülkeler yumruklarını açmaya gönüllü olursa, biz de elimizi uzatırız" dedi.

İslam alemine, Müslüman bir ülkenin başkentinden sesleneceği sözünü de tekrarlayan Obama, Ortadoğu meselesine de değinerek, İsrail ve Filistin taraflarının artık müzakere masasına dönme vakitlerinin geldiğini söyledi. Obama, Afganistan ve Pakistan'daki gelişmelerle, Ortadoğu ülkelerindeki olayların da bağlantılı olduğunu ve hepsini bir bütün olarak değerlendirmek gerektiğini dile getirdi.

Obama ayrıca, seçim kampanyalarında sık sık dile getirdiği şekilde Irak'tan Amerikan askerlerini çekerek, Afganistan'a yoğunlaşacaklarını, masum insanları öldüren terör örgütlerini ortadan kaldırmaya çalışacaklarını da ifade etti.

Reklam
Reklam

Bugün Kahire'de temaslarına başlayan Ortadoğu temsilcisi George Mitchell'le alakalı bir soruya ise Obama, "Mitchell, uluslararası tecrübesi olan bir kaç kişiden biri. Ona tarafları dinlemekle başlamasını söyledim. Çünkü Arap dünyası daha önce iki tarafa da dikte yoluyla yaklaşıyordu. Mitchell sürece dahil olan asıl taraflarlar tek tek görüşerek bana bir rapor sunacak" dedi.

Bu arada dün, ABD'nin yeni BM Büyükelçisi Susan Rice, Washington'un Tahran'la doğrudan diplomasiyi düşündüğünü belirtti. Rice, İran'ın tartışmalı nükleer programını sona erdirmesi için, BM Güvenlik Konseyi'nin diğer dört daimi üyesi ve Almanya ile, Tahran'la yapıcı görüşmeler başlatmaları için yakından çalışacağını bildirdi. Rice, "İran'la doğrudan diplomasi dahil, güçlü bir diplomasi başlatmayı bekliyoruz" diye konuştu.

Bu arada İran'ın nükleer programını sona erdirmeye yönelik baskıyı sürdürmek istediklerini de kaydeden Rice, "Ancak diyalog ve diplomasi, İran'ın BM Güvenlik Konseyi kararları tarafından tanımlanan yükümlülüklerini karşılaması gerektiği ve bu yükümlülükleri reddetmenin, sadece üzerindeki baskının artmasına neden olacağı mesajı ile yürütülecek" şeklinde konuştu.
Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Susan Rice'ın Obama'nın dış politika görüşlerini yansıttığını ancak henüz İran konusunda "Hiçbir belirli girişimin" bulunmadığını kaydetti.

Reklam
Reklam