Obama, dinler ve halklar arası diyalog çağrısında bulundu

BERLİN (İHA) - Demokrat Parti Senatörü ve ABD Başkan Adayı Barack Obama, Berlin'de dinler ve halklar arası diyalog çağrısında bulundu.

Almanya'nın başkenti Berlin'de Zafer Anıtı önünde yaklaşık 250 bin kişiye hitap eden Obama, Berlin'i çok kültürlü örnek bir kent olarak niteledi. Obama, "Yeryüzünün halkları yüzünüzü Berlin'e çevirin. Düşünce ayrılıkları olabilir. Bu Atlantik'in öbür yakasındaki ABD de olabilir ancak Amerikalılar ve Avrupalılar terörle mücadelede, küresel ısınmada, Afganistan'da terörle mücadelede çaba sarf etmek durumundalar. Amerika tek başına bunların üstesinden gelemez. Müttefikler karşılıklı birbirlerini dinlemeyi ve birbirlerinden öğrenmeyi ve birbirlerine güven duymayı başarabilmeliler" dedi.

Reklam
Reklam

Konuşmasında Berlin'in tarihine de sık sık değinen Obama, kentteki değişik kültürlerden yaşayan insanların ülkeye zenginlik kattığını ifade ederken, kendi biyografisinden de örnek verdi ve göçmen kökenli olduğunun altını çizdi. Obama, Berlin'de yıkılan duvarla ilgili "Günümüzdeki en büyük tehlike yeniden yapılmak istenen duvarlardır. Ve de bu duvarların halkları birbirinden ayırmasıdır. Fakir ile zengin, siyah ile beyaz ırk ayrımı, etnik köken ayrımı, yerliler ve göçmenler, Hıristiyanlar ve Müslümanlar, Yahudiler arası inşa edilmek istenen yeni duvarların ayakta kalmasına müsaade edemeyiz. İşte şimdi bizim yıkmak zorunda olduğumuz bu duvarlardır" açıklamasında bulundu.

Zafer Anıtı önündeki konuşmanın, seçim kampanyasının bir parçası olmadığına dikkat çeken Obama, burada daha çok gelecekteki Avrupa ile ABD arasındaki işbirliğine yönelik bir resim oluşturmak istediğini söyledi. Obama, Atlantik'in her iki yakasında da birlikte hareket edecek potansiyeli yeniden canlandırmak istediğini kaydetti. Barış karşıtı olanlara değişim çağrısında bulunan Obama, 60 yıl önce etrafı çevrilen ve mağdur bırakılan Berlin için kurulan hava köprüsünü hatırlattı. O dönemde Berlinlilerin yaşam mücadelesi verdiklerini ve bu alanda cesurca direndiklerini aktaran Obama, Alman ve Amerikalıların kendi aralarında oluşturdukları güvenin kökenin o günlere dek uzandığını hatırlattı. Birlikten kuvvet doğacağını da ifade eden Obama, konuşma fırsatı verildiği için de Alman halkına teşekkürlerini sundu. Geceyi Berlin Adlon Oteli'nde geçirecek olan Obama, Cuma günü Berlin'den Paris'e uçacak.

Reklam
Reklam