Obama ekonomik canlanma planını anlattı

WASHINGTON (İHA) - ABD Başkanı seçilen Barack Obama, istihdamı artırarak ekonomiyi canlandırmayı amaçlayan kapsamlı ekonomi planını açıkladı.

20 Ocak'ta Başkanlık görevini devralacak olan Obama, "Siyasi yelpazeden gelen ekonomistler de, acilen ve kapsamlı bir şekilde harekete geçmediğimiz takdirde, işsizliğin çift haneli rakamlara çıkacağı ve Amerikan Rüyası'nın sonu olabilecek çok daha derin bir ekonomik bunalıma sürüklenebileceğimizi ifade ediyor" dedi.
Yeni hükümetin en öncelikli konusunun ekonominin düzeltilmesi olduğunu belirten Obama, Demokrat Parti'nin haftalık radyo konuşmasında, "Bu nedenle, İyileşme ve Yeniden Yatırım Planı'na ihtiyacımız var. Bu plan, kısa dönemde sadece istihdamı artırmakla kalmayacak, aynı zamanda uzun dönemde ekonomik büyümeyi ve rekabeti de yeniden sağlıklı bir hale getirecek" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Obama, küresel finans krizine neden olan, dünyanın en büyük ekonomisini canlandırmanın, "bir numaralı hedefleri" olduğunu belirterek, planla, yüzde 80'i özel sektörde, 3 milyonluk bir istihdam oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.
Obama, "Bugün insanların işlerine yeniden dönmesini sağlamak, yarın yabancı petrol bağımlılığını azaltmak için, yenilenebilir enerji üretimini iki katına çıkaracak ve kamu binalarının tümünü etkin şekilde enerji tasarrufu sağlayacak şekilde yenileyeceğiz" dedi.

Alt yapının yenilenmesi, sağlık sisteminin yeniden yapılanması ve 21. yüzyılı öğreten kurumların oluşturulması ile Amerikalı çalışanların yüzde 95'ine doğrudan vergi yardımı yapılması gibi hedefleri, "uzun dönemli yatırımlar" olarak niteledi.
Obama, Washington'ın ekonomiyi idarede eski alışkanlıklarını sürdüremeyeceğini belirterek, "Bu plan yeni bir usulle hayata geçirilmeli" dedi. Obama, planı, "stratejik yatırımlar", "etkin yatırım ve katı bir denetim" ile "mali sorumluluk" esaslarına bağlı olarak uygulanacağını ifade etti.

Reklam
Reklam

Ekonomik canlanma planına son şeklini vermek için Pazartesi günü kongre liderleriyle bir araya gelecek olan Obama, planı 20 Ocak'ta göreve başlamasından kısa süre sonra geçirmeyi umuyor.
ABD medyasına göre, Kongre'ye sunulacak plan 850 milyar doları bulabilecek. Bazı uzmanlar ise planının son şeklinin 1 trilyon dolara yükselebileceğini belirtiyor.
Bu arada Obama, 4 Kasım'daki tarihi seçim zaferinin ardından ilk kez Capitol Hill'de Kongre üyeleriyle bir araya gelecek.
Geçtiğimiz yıl yaklaşık 2 milyon Amerikalının işini kaybettiğini belirten Obama, milyonlarca kişinin de daha az maaşla, daha zor şartlarda çalıştığını ifade etti.
Obama, "Bununla birlikte, biz buradayız. Bugün karşı karşıya bulunduğumuz problemler Demokratların veya Cumhuriyetçilerin problemleri değil... Bu tüm Amerika'nın problemi. Ve bizler, Amerikalılar olarak, mevcut durumun gerektirdiği aciliyetle, bu problemleri aşmak için bir araya gelmeliyiz" dedi.