Obama, Esad'ı ilk kez istifaya çağırdı

ABD Başkanı Barack Obama, yönetim karşıtı gösterileri kanlı bir şekilde bastıran Esad yönetiminin meşruiyetini yitirdiğini söyledi.

Amerikan Yönetimi, ilk kez Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı istifaya çağırdı. Başkan Barack Obama, yaptığı yazılı açıklamada 11 yıldır iktidarda olan Esad'ın derhal istifa etmesi gerektiğini söyledi.

ABD daha önce yönetim karşıtı gösterileri kanlı bir şekilde bastıran Esad yönetiminin meşruiyetini kaybettiğini belirtmekle birlikte açıkça istifa çağrısında bulunmamşıtı. Bazı insan hakları grupları ve Washington'daki siyasetçiler, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin istifasını isteyen Obama'nın Esad için benzer bir çağrıda bulunmamasını eleştiriyordu.

Reklam
Reklam

Birleşmiş Milletler'in insan hakları sorumlusu, Suriye yönetiminin insanlığa karşı suç işlemiş olabileceğini belirterek, Birleşmiş Milllet Güvenlik Konseyi'nin meseleyi Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne havale etmesini istemişti. İnsan hakları gruplarına göre, Suriye'de yönetime karşı Mart ayında başlayan protestolarda en az 2000 kişi hayatını kaybetti.