Obama finansal risk yasasını onayladı

**ABD Başkanı Barack Obama yönetimi, ekonomide sistemik riski önlemeyi amaçlayan bir yasayı onaylayarak ve hedge fonları daha fazla hükümet incelemesine maruz bırakacak bir önleme, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nin onayını alarak finansal reformun uygulanmasında önemli kazanımlar elde etti.

**

Reklam
Reklam

Obama, dün, çöküşün eşiğinde bocalayan finansal holding şirketlerine el koyması için hükümete benzeri görülmemiş yetki verecek ABD Temsilciler Meclisi'ndeki ''sistemik risk yasasına'' onay verdi.

Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi Başkanı Barney Frank'ın hazırladığı yasaya göre, çöküşü ABD ekonomisine ciddi zararlar verebilecek kadar etkili ve büyük olarak görülen finansal şirketleri izlemek için sistemik risk düzenleyiciler kurulu oluşturulacak. Yasa, bu yeni kurula, ABD Merkez Bankası (FED) ve Federal Mevduat Sigorta Fonu'na (FDIC) ekonominin istikrara risk yaratacak finansal şirketleri izlemeye alması için ciddi yetki sağlayacak.

Kurul, finansal şirketlerin ciddi biçimde sermaye sıkıntısı çektiği ve sistem için tehlike arz ettiğine karar verdiğinde, söz konusu şirket yeniden yapılandırılacak ya da düzenleyici kurullar tarafından kapatılacak. Şirketlerin yöneticileri görevden alınabilecek, kredi riski sınırlandırılabilecek, ücretler ve primler kısıtlanabilecek, satın almalar ve yeni ortaklıklar kurulması engellenebilecek.

Reklam
Reklam

Başkan Obama, Frank'a yazdığı mektupta, yasanın, büyük şirketlerin aşırı risk almasını önlemek için acil ve hayati öneme sahip olduğunu belirtti.

Kongre tarafından onaylanırsa yasa, bankaları ve sermaye piyasasının gözetiminde sıkı kurallar getirilmesini isteyen Demokratların gösterdiği çabaların en önemli parçası olacak.

Hazine Bakanı Timothy Geithner da, finansal sistemin krizden sonra trajik biçimde kırılgan hale geldiğini ve hükümetin yeni düzenlemeler yaparak ya da eski düzenlemeleri güçlendirerek sistemi toparlaması gerektiğini söyledi.

Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi dün ayrıca, hedge fonların ve özel menkul kıymet şirketlerinin Sermaye Piyasası Kurulu'nda kayıt altına alınmasını ve periyodik olarak denetimden geçmesini gerektiren bir düzenlemeyi 1'e karşı 67 oyla kabul etti.